x
x

Prehranom protiv opstipacije

  15.05.2011.

Većina smetnji koja se javlja u tankom i debelom crijevu uključuje probleme s motilitetom, sekrecijom i apsorpcijom, a događaju se u odsustvu prepoznatljivih patoloških stanja. Često se ove smetnje javljaju zbog pogrešne prehrane.

Prehranom protiv opstipacije

Dugotrajni zatvor, odnosno nedovoljno učestalo pražnjenje crijeva, čest je probavni poremećaj. Ako se epizode zatvora javljaju često i traju više od 3 dana, valja potražiti pomoć liječnika i uvesti korjenite promjene u prehranu i stil života. Promjene podrazumijevaju povećan unos prehrambenih vlakana, vode, probiotičkih bakterija, te tjelovježbu. Olako posezanje za laksativima nikako nije preporučljivo.

Vlakna.
Psyllium i laneno sjeme su želatinozne sjemenke koje bubre kada su izložene vodi i na taj način povećavaju volumen fecesa i ubrzavaju prolazak kroz donji dio probavnog sustava. Integralne žitarice, zob, raž, neljuštena riža odlični su izvor prehrambenih vlakana koja treba uvrstiti u prehranu želimo li dobro svojem probavnom sustavu. Na taj način djelujemo preventivno na nastanak karcinoma debelog crijeva. Unosom hrane koja se temelji na žitaricama, te voću i povrću, unosimo prehrambena vlakna, koja posjeduju mnogobrojne pozitivne učinke na zdravlje čovjeka. Hrana poput kruha od cjelovitih žitarica, tjestenine, riže, zobi, te žitarica za doručak bogata je kompleksnim ugljikohidratima, a siromašna je mastima, te tako predstavlja idealne namirnice za održavanje adekvatne tjelesne mase.

Probiotici.
Za razliku od antibiotika, koji nerijetko neselektivno potiskuju rast i aktivnost bakterija (i poželjnih i nepoželjnih), probiotici su «dobre bakterije» koje se bore protiv «loših bakterija». Probiotici se koriste u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda, te se tada obično radi o bakterijama mliječne kiseline. Danas se trend dodavanja «dobrih bakterija» proširio na velik broj proizvoda, pa tako nije čudno susresti se sa jogurtima, dojenačkom hranom, sirom, mlijekom ili čak i pivom obogaćenim probioticima. Probiotici su dostupni i u liofiliziranom obliku u kapsulama. Rast i aktivnost probiotika pospješuju prebiotici, neprobavljiva vlakna, topljiva u vodi, porijeklom iz bilja koja probiotici koriste kao hranu.

Voda.
Voda ubrzava prolazak hrane kroz probavni sustav. Dnevno treba popiti 8 čaša vode, sobne temperature.

Suhe šljive sadrže brojne važne nutrijente uključujući kalij, magnezij i bor te imaju visoku antioksidativnu aktivnost zbog čega se i vjeruje da imaju tako povoljan učinak na zdravlje. Ovaj plod u žarištu je znanstvenih istraživanja zbog svog jedinstvenog sadržaja fitonutrijenata, posebice neoklorogenske i klorogenske kiseline. Ove tvari, porijeklom iz šljiva, klasificiraju se kao fenoli, a njihova antioksidativna svojstva dobro su dokumentirana.

Na policama ljekarni nalaze se brojni pripravci koji pomažu kod zatvora ili konstipacije. Međutim, dodatak 5 suhih šljiva dnevnoj prehrani može biti jednako učinkovit ili učinkovitiji postupak od cijelog niza pripravaka. Suhe šljive sadrže čak tri sastojka koja pridonose pravilnoj probavi. Za početak, suhe šljive sadrže visok udio netopljivih prehrambenih vlakana, koja su vjerojatno «ključ» prevencije konstipacije. Netopljiva vlakna ne mogu se razgraditi u našem probavnom sustavu te ove dugačke molekule ostaju u probavnom sustavu, gdje apsorbiraju vodu i čine feces voluminoznijim, te mu olakšavaju prolaz kroz crijevo. Nadalje, suhe šljive sadrže sorbitol, prirodni šećer koji također ima sposobnost upijanja vode i na taj način pomaže u otklanjanju konstipacije. Treći važan sastojak suhih šljiva je dihidroksifenil-isatin, tvar koja potiče kontrakciju crijeva, a ovaj proces esencijalan je za redovito pražnjenje crijeva.

Kvinoja
S nutricionističkog gledišta, kvinoja se može smatrati super žitaricom - iako ona i nije žitarica. Kvinoja se uz amaranth svrstava u pseudožitarice jer, iako ne pripadaju skupini žitarica, njihove sjemenke podsjećaju na žitarice i koriste se na slične načine kao žitarice.

Znanstvenicima je dobro je poznat učinak ove namirnice na regulaciju probave. Naime, kvinoja je bogat izvor netopljivih vlakana, molekula koje pospješuju probavu. Ova vrsta vlakana izlaze iz probavnog sustava gotovo nepromijenjena. Imaju sposobnost apsorpcije vode, a pripisuje im se laksativno djelovanje jer sprečavaju konstipaciju (zatvor) i osiguravaju redovito pražnjenje crijeva. Kvinoja je vrlo zahvalna namirnica zbog svoje zanimljive blago hrskave teksture i neutralnog okusa koji dobro pristaje i u slatke i slane varijante jela.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender

VEZANI SADRŽAJ > <