x
x

Ateroskleroza dokazana kod četiri drevna naroda

  Lana Karačić, mag. pharm.

  27.03.2013.

CT skeniranja mumija iz 4 različita geografska područja i razdoblja od 4000 godina pokazala su da je ateroskleroza bila učestalija kod drevnih naroda nego što se do sada smatralo. Proučene su mumije iz Egipta, Perua, jugozapadne Amerike i Aleutskih otoka, te je ateroskleroza identificirana u više od trećine njih. Time je uvećana mogućnost da ljudi imaju prirodne predispozicije za tu bolest.

Ateroskleroza dokazana kod četiri drevna naroda

Istraživači naglašavaju kako su ovi narodi imali različite načine života, prehranu, genetiku, živjeli u geografski udaljenim područjima tijekom velikog razdoblja ljudske povijesti. Može se zaključiti da su današnja saznanja o uzrocima ateroskleroze nepotpuna te da je ona sastavni dio ljudskog starenja.

S obzirom na promjene u strukturi kostiju, procjenjuje se da je tadašnja životna dob trajala oko 43 godine, te je u pozitivnoj korelaciji s pojavom ateroskleroze.
Svi su ti narodi živjeli u vremenima kada su infekcije bile najčešći uzrok smrti. Visoka razina kroničnih infekcija i upala mogla je promovirati upalne aspekte ateroskleroze te se povezuje sa ubrzanim razvojem bolesti primijećenim kod pacijenata s reumatoidnim artritisom i lupusom.

Zaključeno je da ateroskleroza nije povezana sa specifičnim načinom života ili prehranom, već je prirodna sastavnica ljudskog starenja.