x
x

"Južnjačka" prehrana uzrokuje kardiovaskularne bolesti

  24.02.2013.

Rezultati objavljeni na American Stroke Association's International Stroke Conference 2013. ukazali su na opasnosti koje učestala konzumacija „južnjačke“ prehrane može imati.

"Južnjačka" prehrana uzrokuje kardiovaskularne bolesti

Naime, prehrana karakteristična za jugoistočni dio Sjedinjenih Američkih Država (SAD) karakterizirana je po povećanom unosu pržene piletine i ribe, prženih krumpira, slanine, iznutrica te zaslađenih pića.

Istraživanje je provedeno na podacima prikupljenim u 48 država SAD-a putem upitnika o konzumaciji hrane u osoba starijih od 45 godina (baza podataka Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (REGARDS) Study). Autori su zaključili da je u osoba koje konzumiraju „južnjačku" prehranu 6 puta tjedno učestalost srčanog udara 41% veći nego u osoba koje ju konzumiraju 1 puta mjesečno. Također, u osoba koje su 5 puta tjedno konzumirale voće, povrće te leguminoze smanjen je rizik od kardiovaskularnih bolesti za 29% u odnosu na one ispitnike koje su iste namirnice konzumirali 3 puta tjedno.

Autori su također naglasili da se crnci hrane više „južnjački" nego bijelci te da u njih postoji čak 51% veći rizik kada govorimo o prvom srčanom udaru u odnosu na bijelce.

Znanstvenici su upozorili kako je potrebna edukacija o prehrani kako bi ljudi spoznali važnost odabira zdravijih namirnica.


www.vitamini.hr