x
x

Unos prehrambenih vlakana nakon infarkta miokarda može produžiti preživljenje

  David Čičić, dr. med.

  07.05.2014.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal pokazalo je da povećanje unosa prehrambenih vlakana nakon infarkta miokarda može produžiti preživljenje bolesnika.

Unos prehrambenih vlakana nakon infarkta miokarda može produžiti preživljenje
Rezultati istraživanja su pokazali 25% manji rizik smrti od bilo kojeg uzroka u skupini bolesnika s najvećim unosom vlakana, tijekom 9 godina nakon preboljelog infarkta miokarda, u usporedbi sa skupinom s najmanjim unosom vlakana. U odnosu na druge izvore (voće i povrće), vlakna iz žitarica pokazala su snažniju povezanost sa smanjenim rizikom smrti od svih uzroka.

Prijašnja istraživanja pokazala su da konzumiranje većih količina prehrambenih vlakana smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, no podaci su bili nedovoljni. Novo istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal pokazalo je da povećanje unosa prehrambenih vlakana nakon infarkta miokarda može produžiti preživljenje bolesnika.

Istraživači su preuzeli podatke iz dvije velike prospektivne kohortne studije: The Nurses’ Health Study i The Health Professional Follow-up Study. U obje studije podaci o životnim navikama prikupljani su pomoću dvogodišnjeg upitnika. Zabilježeno je 2 258 žena i 1 840 muškaraca s prvim infarktom miokarda. Tijekom 9-godišnjeg praćenja, umrlo je 1133 bolesnika (682 žene i 451 muškarac).

Rezultati istraživanja su pokazali 25% manji rizik smrti od bilo kojeg uzroka u skupini bolesnika s najvećim unosom vlakana, tijekom 9 godina nakon preboljelog infarkta miokarda, u usporedbi sa skupinom s najmanjim unosom vlakana. U odnosu na druge izvore (voće i povrće), vlakna iz žitarica pokazala su snažniju povezanost sa smanjenim rizikom smrti od svih uzroka. Rezultati su ostali značajni i poslije razmatranja čimbenika koji mogu utjecati na dugoročno preživljenje nakon preboljelog infarkta miokarda (dob, komorbiditeti, način života i prehrane).

Unos prehrambenih vlakana pruža zaštitu od dislipidemije, arterijske hipertenzije, pretilosti, šećerne bolesti, periferne vaskularne bolesti, koronarne bolesti srca i moždanog udara. Veći unos prehrambenih vlakana poboljšava glikemijski odgovor i inzulinsku osjetljivost, povećava stvaranje masnih kiselina kratkih lanaca, a povećanjem osjećaja sitosti pomaže u kontroli ukupnog energetskog unosa.