x
x

Rođeno prvo dijete u svijetu koje ima DNA troje ljudi

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  17.12.2016.

U Meksiku je rođeno prvo dijete u svijetu koje nosi DNA troje ljudi, objavljeno je u časopisu New Scientist.

Rođeno prvo dijete u svijetu koje ima DNA troje ljudi

Majka porijeklom iz Jordana je nositelj gena za Leigh sindrom, odnosno subakutnu nekrotizirajuću encefalopatiju. Iako je majka zdrava, doživjela četiri gubitka trudnoće i smrt dvoje djece, u dobi od 6 godina i 8 mjeseci, zbog ovog fatalnog poremećaja koji utječe na razvoj mozga, mišića i živčanog sustava. Geni za ovu bolest nalaze se u DNA mitohondrija. Samo 37 gena koje dobivamo od majke smješteni su u mitohondrijima, dok je ostatak porijeklom iz DNA jezgre. Otprilike četvrtina njenih mitohondrija nosi genetsku mutaciju.

Tijekom procedure koju su izveli američki liječnici, jezgra iz jajne stanice majke je ubačena u jajnu stanicu donora iz koje je prethodno uklonjena vlastita jezgra. Očev spermij oplodio je jajnu stanicu koja je, dakle, sadržavala majčinu DNA jezgre i mitohondrijsku DNA donora. Oplođena jajna stanica potom je impantirana u majku. Dječak je sada star pola godine i ne pokazuje znakove bolesti.

Tim koji je izvršio proceduru testirao je mitohondrije dječaka. Ustanovljeno je da manje od 1% nosi mutaciju, što je premalo da bi se bolest manifestirala. Naime, smatra se da je potrebno oko 18% zahvaćenih mitohondrija da bi u osobe bili prisutni znakovi genetskog poremećaja.

Ova kontroverzna tehnika, koja omogućuje parovima s rijetkim genetskim mutacijama da imaju zdravog potomka, legalna je samo u Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, klinički embriolozi ističu da bi ovaj slučaj iz Meksika mogao ubrzati legalizaciju i u drugim zemljama.

Zanimljivo, posljednji put kad su embriolozi pokušali stvoriti embrij koristeći DNA troje ljudi bio je 1990-ih godina, kada su mitohondrijsku DNA donora injektirali u Jajnu stanicu majke te oplodili pomoću spermija njenog partnera. Dva fetusa razvila su genetički poremećaj te je američka Agencija za hranu i lijekove zabranila korištenje ove tehnike. Međutim, problem je vjerojatno bio u time što su fetusi imali dvije mitohondrijske DNA, pošto ona porijeklom iz majčine jajne stanice nije uklonjena.