x
x

Gastroezofagusni refluks u dojenčadi

  09.05.2022.

Gastroezofagealni refluks (GOR) je uobičajeno stanje u dojenačkoj dobi koje se javlja nekoliko puta dnevno i u većini slučajeva spontano prolazi. GOR je definiran kao prolaz želučanog sadržaja u jednjak sa ili bez regurgitacije, povraćanja i gastroezofagealne refluksne bolesti kao problematičnih simptoma koji utječu na svakodnevno funkcioniranje i/ili komplikacije.

Gastroezofagusni refluks u dojenčadi

Cilj rada je bio ispitati učestalost gastroezofagusnog refl uksa (GER) u novorođenčadi i dojene dojenčadi zbog moguće precijenjenosti ili podcijenjenosti ovoga poremećaja uvjetovane stavom roditelja. Osnovna namjera bila je procijeniti učinkovitost terapije promjenom ponašanja kako bi se ograničila primjena lijekova, kao i korelaciju GER-a s načinom hranjenja, jer postoje dokazi u literaturi da bi dojenje moglo imati zaštitnu ulogu. Ova prospektivna opservacijska studija provedena je na pedijatrijskim bolesnicima od lipnja 2015. do prosinca 2017. godine, a uključila je 180 djece u dobi od jednog do šest mjeseci. Bolesnici su podijeljeni u dvije skupine: 1. skupina (bez GER-a) i 2. skupina (s GER-om).

U 2. skupini kriteriji za uključivanje bili su prisutnost najmanje jednog od sljedećih simptoma: rani osjećaj sitosti, mučnina, averzija prema hrani, povraćanje i/ili regurgitacija, „preživanje“, slab rast, wheezing i plač. Proučena je anamneza i provedeno je kliničko ispitivanje kako bi se analizirale glavne značajke epizoda refl uksa i moguća korelacija s dojenjem. Dojenčadi iz 2. skupine propisana je terapija promjene ponašanja zasnovana na položaju tijela te savjeti o prehrani. U slučaju izostanka odgovora na ovu terapiju propisani su antagonisti receptora H2 (H2RA), 5 mg/kg/dan u dvije doze na dan. Prisutnost GER-a isključena je u 140/180 (77,8%) djece, uz indeks učestalosti refl uksa od 22,2% ispitnog uzorka (40/180). S obzirom na simptome, povraćanje, regurgitacija, „preživanje“ i slab rast zabilježeni su u 95% našega uzorka s refl uksom; 2,5% ih je također pokazivalo wheezing, a preostalih 2,5% je neutješno plakalo. Nije nađena statistički značajna korelacija između načina hranjenja i nastupa refl uksa. U 2. skupini (s GER-om) 97,5% dojenčadi odgovorilo je na terapiju promjenom ponašanja, dok se u 2,5% njih stanje nije popravilo pa je trebalo uvesti terapiju pomoću H2RA.

GER je često kliničko stanje u dojenčadi. Konzervativni pristup potrebniji je u djece nego kod odraslih, osobito uzimajući u obzir regresiju GER-a unutar prve godine života u većini slučajeva, kao i nuspojave farmakološke terapije. Nije se pokazalo da bi dojenje imalo neku značajniju ulogu.

Pietro Ferrara, Margherita Zona, Ignazio Cammisa, Patrizio Veronelli, Chiara Di Sipio Morgia Di Sipio Morgia, Andrea Ianni

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Plivit C 1000 PlusIbuxin RapidMaxflu
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxflu
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: