x
x

Učinci kofeina na mišićnu jakost, snagu i izdržljivost

  29.05.2023.

Kofein je najčešće korišteni dodatak prehrani u svrhu poboljšanja tjelesne izvedbe u domeni sporta i rekreativnog vježbanja. U ovom trenutku može se tvrditi da postoje uvjerljivi znanstveni dokazi da konzumacija kofeina može poboljšati izvedbu u treningu s otporom. Konkretno, konzumacijom kofeina moguće je akutno povećati mehanički izlaz mišića u treningu s otporom kroz poboljšanja mišićne jakosti, mišićne snage i brzine pokreta, te mišićne izdržljivosti.

Učinci kofeina na mišićnu jakost, snagu i izdržljivost

Kofein je iznimno široko konzumiran stimulans koji je zbog svojih ergogenih učinaka na tjelesnu izvedbu vrlo popularan i među sportašima i rekreativnim vježbačima. Konzumacija kofeina u sportu posebno je porasla nakon 2004. godine kada ga je Svjetska antidopinška agencija obrisala s liste supstanci čija je upotreba na natjecanjima ograničena. Paralelno s tom povećanom konzumacijom kofeina među sportašima povećavao se i interes istraživača za proučavanje učinaka kofeina na razne segmente tjelesne izvedbe, a ovaj narativni pregledni rad specifično je usmjeren na recentna istraživanja koja su proučavala akutni učinak kofeina na izvedbu u treningu s otporom (mišićna jakost, snaga i izdržljivost).

Što se tiče učinka kofeina na mišićnu jakost, postoje uvjerljivi dokazi da kofein može poboljšati izvedbu jednog maksimalnog ponavljanja (1RM) kao i jakost u izometričkim i izokinetičkim uvjetima mišićnih akcija. Povećanja jakosti nakon konzumacije kofeina generalno su u rasponu 2-5%. Također, kofein može poboljšati izlaz snage kao i brzinu pokreta te mišićnu izdržljivost u treningu s otporom. Povećanja u izlazu snage koja se opažaju nakon konzumacije kofeina generalno su veća naspram povećanja u mišićnoj jakosti i izdržljivosti. Nadalje, istraživanja ukazuju da doze u rasponu 2-6 mg kofeina po kilogramu tjelesne mase, neovisno o izvoru iz kojeg se kofein unosi u tijelo (npr. kapsule, gume za žvakanje, gelovi, kava), mogu biti učinkovite za akutno poboljšanje mišićne jakosti, snage i izdržljivosti. Ergogeni učinci kofeina mogu biti vidljivi i s višim dozama kofeina (raspon 7-11 mg/kg), međutim, kod tako visokih doza povećana je mogućnost izraženijih nuspojava. Habitualna konzumacija kofeina, čini se, nema utjecaja na ergogene učinke akutne suplementacije kofeinom, iako postoje istraživanja koja su pokazala suprotno. Prema tome, moguće je da sportaši i vježbači koji kroz dan konzumiraju veće količine kofeina trebaju veću dozu za postizanje istog akutnog ergogenog učinka, iako ova teza zahtijeva dodatna istraživanja. Na kraju, treba naglasiti da je fiziološki odgovor na kofein vrlo individualan i iako će kofein poboljšati izvedbu kod većine, to neće biti slučaj sa svim sportašima i rekreativnim vježbačima.

Pavle Mikulić