x
x

Učinak tjelesne aktivnosti na mikrovaskularne komplikacije u bolesnika s T1DM

  04.11.2023.

Nekontrolirani dijabetes melitus tipa 1 može dovesti do mikrovaskularnih komplikacija, dok učinkovita kontrola glukoze u krvi može spriječiti ili odgoditi njihov izgled. U posljednjih nekoliko godina, mnogo pozornosti pridijeljena je uloga vježbanja u dijabetes melitus tipa 1, što je osiguralo novi koncept liječenja.

Učinak tjelesne aktivnosti na mikrovaskularne komplikacije u bolesnika s T1DM

Učestalost šećerne bolesti globalno raste, što naglašava potrebu za optimizacijom kontrole glukoze u krvi kako bi se spriječio razvoj kroničnih komplikacija i poboljšala kvaliteta života.

Terapija vježbanjem danas ima vitalnu ulogu u prevenciji i liječenju dijabetesa tipa 2, dok redovita aerobna vježba trebala bi postati značajan dio liječenja dijabetes melitus tipa 1 (T1DM). Štoviše, terapija vježbanjem koristi se kao dodatak inzulinu i prehrani za prevenciju i liječenje kardiovaskularnih bolesti i za smanjenje smrtnosti. U bolesnika s T1DM općenito je prihvaćeno da redovita tjelesna aktivnost smanjuje kardiovaskularni rizik i potrebe za inzulinom, poboljšava mišićnu snagu i dobrobit pacijenta.

Cilj ove retrospektivne kohortne studije, objavljene u časopisu Acta clinica Croatica, bio je istražiti učinke tjelesne aktivnosti na razvoj mikrovaskularnih dijabetičkih komplikacija u bolesnika s dijabetes melitusom tip 1.

U studiju je uključen 71 bolesnik s T1DM prosječne starosti 41 godina i HbA1c od 7,78%. Većina bolesnika (82,1%) imala je hipoglikemiju, dok je kod manjeg broja bolesnika došlo do mikrovaskularnih komplikacija, uglavnom neproliferativne retinopatije (17,7%). Svi ispitanici uključeni u istraživanje bili su umjereno ili intezivno tjelesno aktivni. Nije primijećena povezanost između ukupne tjelesne aktivnosti i regulacije glikemije, hipoglikemijskih incidenata ili razvoja mikrovaskularnih komplikacija. Sve dok ne postanu dostupni dovoljni podaci iz prospektivnih studija, naši podaci potkrepljuju dokaze da nema negativnog učinka intenzivnije tjelesne aktivnosti na razvoj mikrovaskularnih komplikacija u bolesnika s T1DM.

Terapija vježbanjem, koja nadopunjuje konvencionalnu terapiju inzulinom u bolesnika s T1DM, mogla bi ublažiti učinak mikrovaskularnih komplikacija i na taj način poboljšati kvalitetu života bolesnika.

Katarina Turčinović, Vjekoslav Cigrovski, Ines Bilić-Ćurćić, Anna Mrzljak, Lucija Kuna, Sanja Klobučar, Maja Cigrovski Berković