x
x

Kožne nuspojave povezane s primjenom amlodipina

  22.09.2014.

Reakcije na koži su općenito rijetke i neuobičajene za primjenu amlodipina, međutim važno ih je identificirati i prijaviti kao moguće reakcije preosjetljivosti uzrokovane tim lijekom, objavljeno je u časopisu Cardiologia Croatica.

Kožne nuspojave povezane s primjenom amlodipina
Nuspojave na koži nakon primjena amlodipina su većinom blaže do srednje klinički izražene i uzrokuju značajnu nelagodu u bolesnika te mogu utjecati na terapijsku suradljivost.

Kožne nuspojave povezane s korištenjem amlodipina su rijetko opisane. Najčešća kožna reakcija povezana s tim lijekom je pojava 'flushinga'. Ostale kožne promjene, osim pojave urtikarije i eritematoznog makulopapuloznog osipa, koje su najčešće posljedica alergijske reakcije na ovaj lijek, uključuju i pojavu rosacee i fotodistribuirane teleangiektazije, koje zbog slične kliničke prezentacije ne bi smjelo pogrešno dijagnosticirati kao flushing.

Iako su spomenute nuspojave većinom blaže do srednje klinički izražene, one uzrokuju značajnu nelagodu u bolesnika i mogu utjecati na terapijsku suradljivost. Osim spomenutih, primjena amlodipina je povezana i s nekoliko ozbiljnih i nepredvidivih kožnih nuspojava koji uključuju vaskulitis uzrokovan lijekovima te pojavu Steven Johnsonova sindroma. Spomenute kožne nuspojave su karakterizirane visokim morbiditetom te čak mogućim smrtonosnim ishodom. Iako su te reakcije općenito rijetke i neuobičajene za primjenu amlodipina, važno ih je identificirati kao moguće reakcije preosjetljivosti uzrokovane tim lijekom.

Saida Rezaković, Lidija Počanić