x
x

Umjesto politike sprječavanja odlaska treba razviti politiku zadržavanja mladih

  31.03.2018.

U intervjuu za novi broj „Hrvatske matice iseljenika“ pod naslovom 'Umjesto politike sprječavanja odlaska treba razviti politiku zadržavanja mladih' koji je u četvrtak 29. ožujka prenio i „Večernji list“ u rubrici „Moja Hrvatska“, predsjednik HLK-a doc. dr. sc. Trpimir Goluža, osim o donošenju nužnih i poticajnih mjera za zadržavanje općenito mladih, a poglavito liječnika, govori i o mogućnostima suradnje s iseljenom Hrvatskom, izradi networkinga, svojevrsnog mapiranja hrvatskih liječnika koji rade u inozemstvu te povezivanja s njima u projektima dvosmjerne suradnje.

Umjesto politike sprječavanja odlaska treba razviti politiku zadržavanja mladih

"Vezano uz to pitanje u Hrvatskoj prije svega treba promijeniti paradigmu odnosa prema mladim obrazovanim ljudima. Umjesto politike sprječavanja odlaska, treba razviti politiku zadržavanja mladih. Penalizacijske mjere treba zamijeniti poticajnim mjerama koje će mlade ljude uvjeriti u dobru perspektivu života u Hrvatskoj. Broj od 570 nepovratno otišlih liječnika i još 900 onih koji su prikupili svu potrebnu dokumentaciju za odlazak i u "niskom startu" čekaju dobru ponudu za posao u inozemstvu, jasno govori tome u prilog."

Pročitajte više na: https://mojahrvatska.vecernji.hr/price/politika-zdravstvo-lijecnik-trpimir-goluza-iseljavanje-1235847 - mojahrvatska.vecernji.hr

Izvor: Hrvatska liječnička komora, www.hlk.hr