x
x

Štrajk liječnika i dijela sestara sve izgledniji

  Andreja Šantek, Poslovni dnevnik

  19.08.2013.

Štrajk liječnika i medicinskih sestara vrlo je izvjestan i samo je pitanje trenutka, no to će se saznati danas, za kada je najavljen treći krug pregovora predsjednika sindikata s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem.

Štrajk liječnika i dijela sestara sve izgledniji

Na prethodna dva sastanka sindikati i ministar nisu uspjeli dogovoriti polazišne pozicije kao ni protokol pregovaranja. U međuvremenu, Hrvatski liječnički sindikat (HLS) i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara (HSSMS) zatražili su da polazišna točka za pregovore oko materijalnih prava njihovih članova bude kolektivni ugovor koji je potpisan u studenom 2011., a kojeg je sud u lipnju proglasio ništetnim. No, ministar Ostojić to je odbio te predložio da se pregovara o trenutno važećem kolektivnom ugovoru.

"To nam nije prihvatljivo jer time poništavamo osam godina socijalnog dijaloga i vraćamo se na razinu prava iz 2005. godine. Uz to, nude i rješenja koja su protuzakonita", kaže Ivica Babić, predsjednik HLS-a. Drugim riječima, dodaje Babić, vraćamo se u vrijeme kada je sestra instrumentarka imala dodatak od 25 posto, a kirurg 20 posto ili kada je sestra kao voditelj odsjeka imala položajni dodatak, a liječnik ne. "Tražimo da se te stvari isprave", kaže Babić obrazlažući da su to razlozi zbog kojih se spremaju u štrajk koji bi mogao biti žešći od onog 2003. godine. Iako se mislilo kako liječnici i sestre neće krenuti u proceduru organiziranja štrajka prije 31. kolovoza, do kada je skupština HLS-a dala Vladi rok da se ispregovara novi kolektivni ugovor, Babić kaže da to i nje baš tako.

"Ukoliko u ponedjeljak ne bude jasnih rezultata, prekidamo pregovore i idemo u štrajk", kaže Babić. Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi (SSZSS), koja je jedina potpisala trenutno važeći kolektivni ugovor, ističe kako će ona ostati u pregovorima. "SSZSS poštuje zakone i pravila igre koja kažu da je osnova za pregovaranje važeći kolektivni ugovor", kaže Avberšek dodajući da su stoga taj ugovor predložili kao polazišnu točku za razliku drugih sindikata. Avberšek kaže da je točna Babićeva tvrdnja vezano uz razliku u dodacima sestre i kirurga, ali i da je činjenica da je Babić prije osam godina potpisao strukovni kolektivni ugovor i nije htio sudjelovati u kolektivnom ugovoru koji se odnosi na sve radnike.