x
x

Međunarodni tjedan svjesnosti o stresu (1.11. – 5.11.2021.)

  03.11.2021.

Međunarodno udruženje za upravljanje stresom (The International Stress Management Association – ISMA) utemeljilo je Međunarodni tjedan svjesnosti o stresu 2018. godine kako bi se podigla svijest o važnosti upravljanja stresom s naglaskom na radno mjesto. Ujedno prve srijede u studenome obilježava se i Međunarodni dan svjesnosti o stresu.

Međunarodni tjedan svjesnosti o stresu (1.11. – 5.11.2021.)

Međunarodno udruženje za upravljanje stresom (The International Stress Management Association – ISMA) utemeljilo je Međunarodni tjedan svjesnosti o stresu 2018. godine kako bi se podigla svijest o važnosti upravljanja stresom s naglaskom na radno mjesto. Ujedno prve srijede u studenome obilježava se i Međunarodni dan svjesnosti o stresu.

O važnosti promicanja svijesti o stresu na radnom mjestu govori i podatak kako četiri od pet menadžera iskazuje zabrinutost vezanu uz pojavu stresa na radnom mjestu, a polovica zaposlenika u Europskoj uniji navodi kako je stres učestala pojava na njihovom radnom mjestu. Dugotrajna izloženost stresu smanjuje sposobnost pojedinca da se s njim učinkovito nosi i može uzrokovati zdravstvene probleme te značajno narušiti kvalitetu života i dobrobit pojedinca.

Programi prevencije stresa na radnom mjestu imaju značajne pozitivne efekte na radnika i organizaciju tako što smanjuju apsentizam, prezentizam, prigovore i ozljede, a povećavaju zadovoljstvo, dobrobit i produktivnost radnika. Organizacija također time zadržava osposobljene radnike i stvara reputaciju ugodnog mjesta za rad.

Upravo u vrijeme brojnih izazova u radnom okruženju važno je da poslodavci budu svjesni da različitim intervencijama mogu značajno unaprijediti radno okruženje kako bi ono bilo poticajno i ugodno za rad. Ujedno je važno da radnicima budu dostupni informativni i edukativni sadržaji i edukacije koje će omogućiti razvijanje i unaprjeđenje vještina potrebnih za uspješno suočavanje sa stresom te dostupna stručna pomoć i podrška kada im je to potrebno.

Međunarodni tjedan stresa je prilika svima nama da osvijestimo negativne učinke stresa na tjelesno i mentalno zdravlje te da vodimo brigom o svom zdravlju i dobrobiti.

zvor: Hzjz