x
x

Financijski stres najštetniji za tjelesno zdravlje

  19.02.2024.

Stresne životne okolnosti mogu uzrokovati lošije tjelesno zdravlje, a to pokazuju biomarkeri uključeni u interakciju između našeg imunološkog, živčanog i endokrinog sustava.

Financijski stres najštetniji za tjelesno zdravlje

Studija, objavljena u časopisu Brain, Behavior and Immunity, pokazala je da ne samo veliki stresni događaji kao što je gubitak voljenih osoba i najbližih, već i drugi izazovi, kao što je financijski pritisak, mogu biti štetni za zdravlje.

Dobra komunikacija između našeg imunološkog, živčanog i endokrinog sustava neophodna je za održavanje dobrog zdravlja. Poremećaj tih procesa povezan je sa širokim spektrom psihičkih i fizičkih bolesti i to od kardiovaskularnih bolesti do psihičkih bolesti kao što su anksioznost, depresija i shizofrenija.

Kada se pojavi prijetnja poput stresa, aktiviraju se signali između imunološkog, živčanog i endokrinog sustava i potiču fiziološke promjene i promjene u ponašanju.

U ovoj studiji znanstvenici su analizirali koncentracije četiriju biomarkera u krvi kod 4934 ispitanika u dobi od 50 i više godina koji su sudjelovali u longitudinalnoj studiji starenja u Engleskoj. Dva od njih bili su proteini uključeni u urođeni imunološki odgovor na upalu (C-reaktivni protein i fibrinogen), a dva su bili hormoni uključeni u fiziologiju odgovora na stres (kortizol i IGF-1).

Analizom latentnog profila identificirani su klasteri aktivnosti biomarkera. Identificirane su tri skupine i označene kao niski, umjereni i visoki rizik za zdravlje. Istraživači su zatim istražili kako ranija izloženost stresnim okolnostima može utjecati na osobe da budu u visokorizičnoj skupini.

Otkrili su da je izloženost stresnim okolnostima u cjelini, u rasponu od neformalnog njegovatelja do gubitka voljene osobe ili razvoda u posljednje dvije godine, bila povezana sa 61% povećanjem vjerojatnosti pripadnosti visokorizičnoj skupini četiri godine kasnije.

Zasebno, učinak je također bio kumulativan, jer se vjerojatnost pripadnosti visokorizičnoj skupini povećala za 19% za svaki doživljeni stresor i to za one koji su imali više od jedne okolnosti koja izaziva stres.

Osobe koje su izvijestile samo o financijskim poteškoćama - percepciji da možda nemaju dovoljno financijskih sredstava za zadovoljenje svojih budućih potreba - imali su četiri godine kasnije 59% veću vjerojatnost da će pripadati visokorizičnoj skupini.

Istraživači su otkrili da je financijski stres najštetniji za tjelesno zdravlje, iako su potrebna dodatna istraživanja da bi se to pouzdano utvrdilo. Ovaj oblik stresa može zahvatiti mnoge aspekte naših života, dovesti do obiteljskih nesuglasica, društvene isključenosti, pa čak i gladi ili beskućništva.