x
x

Neformalni sastanak ministara zdravstva Vijeća Europske unije u Tallinnu

  23.07.2017.

Državni tajnik prim. Željko Plazonić, dr. med. sudjeluje na Neformalnom sastanku ministara zdravstva Vijeća Europske unije u Tallinnu, Estoniji, u organizaciji estonskog Predsjedništva Vijeća EU.

Neformalni sastanak ministara zdravstva Vijeća Europske unije u Tallinnu

Raspravljalo se o štetnosti učinaka alkohola na zdravlje i pretjerane konzumacije alkohola, te o razvoju digitalnih alata i tehnologija u okviru eZdravstva, što su ujedno i prioritetna područja djelovanja estonskog Predsjedništva.

Štetnost alkohola predstavlja zdravstveni problem ne samo za pojedince, već i za njihove obitelji i društvenu okolinu. Iako su države članice EU do sada poduzele brojne aktivnosti na suzbijanju prekomjerne štetnosti učinaka alkohola na zdravlje, naglašena je potreba za donošenjem alkoholne politike na EU razini i suradnji među državama članicama kako bi se obratila pozornost i na prekogranične prijetnje trgovine alkoholnih proizvoda.

Prim. Plazonić naglasio je važnost uloge javnog zdravstva usmjerene na suzbijanje šteta koje utječu na fizičko i mentalno zdravlje, te kako je upravo na području suzbijanja prekomjerne konzultacije alkohola važno postići dogovore oko zajedničkih intervencija i koordinaciju između država članica. Izrazio je podršku RH prema suradnji i zajedničkim istraživanjima o konzumaciji alkohola i povezanim štetnim posljedicama koji mogu značajno unaprijediti preventivne aktivnosti na ovom području, uz uspostavu odgovarajućeg regulatornog okvira usmjerenog prema suzbijanju štetnih posljedica za cjelokupno stanovništvo Europske unije.

U okviru rasprave o razvoju digitalnih alata i tehnologija u okviru eZdravstva, posebna pažnja posvećena je mogućnosti korištenja podataka i tehnologija u svrhu bolje prevencije i postavljanja dijagnoze pacijenata te osiguranje održivosti zdravstvenih sustava.