x
x

Utjecaj voća i povrća na karcinom debelog crijeva

  10.10.2011.

Otkriveno je da voće i povrće različito utječe na rizik od pojave karcinoma u različitim dijelovima crijeva. Pokazalo se,primjerice, da jabuke snizuju rizik od karcinoma distalnog dijela debelog crijeva (kolona), dok su kelj, cvjetača, brokula i prokulice povezane sa sniženjem rizika od karcinoma proksimalnog i distalnog kolona.

Utjecaj voća i povrća na karcinom debelog crijeva

S druge strane, kako prenosi časopis Journal of the American Dietetic Association, pijenje voćnog soka može povećati rizik od karcinoma završnog dijela debelog crijeva (rektuma).

Do sada se znalo vrlo malo o tome kako različita hrana utječe na različita mjesta u debelom crijevu. Stoga je provedeno istraživanje u kojom je sudjelovalo 918 pacijenata s kolorektalnim karcinomom i 1,021 ispitanika bez bolesti. Svi sudionici morali su ispuniti detaljni upitnik o svojem medicinskom stanju i načinu prehrane te pokazateljima socioekonomskog statusa i nekim demografskim informacijama.

Analizom rezultata nakon ispunjenih upitnika otkriveno je sljedeće:
• smanjenje učestalosti karcinoma proksimalnog dijela debelog crijeva povezano je s konzumacijom brokule, kelja, cvjetače, prokulica.
• ukupni unos povrća te ukupni unos voća i povrća povezan je sa sniženjem rizika od karcinoma distalnog kolona.
• značajno smanjenje rizika od karcinoma distalnog kolona povezano je s tamnožutim povrćem i jabukama.
• voćni sok povećava rizik od karcinoma rektuma.
• niti ukupni unos voća i povrća te samo povrća i samo voća nisu povezani s rizikom od karcinoma proksimalnog kolona i rektuma.

Zasigurno će preslikavanje ovih otkrića u velike prospektivne studije pomoći u utvrđivanju činjenice da je veći unos povrća sinonim za reduciranje rizika od distalnog kolorektalnog karcinoma.

VEZANI SADRŽAJ > <