x
x

Pretile osobe DASH dijetom i programiranim vježbama kontroliraju hipertenziju

  15.09.2018.

Pretili odrasli bolesnici s hipertenizijom mogu smanjiti uporabu antihipertenzivnih lijekova unutar 4 mjeseca s dijetom i vježbanjem, prezentirano je na skupu o hipertenziji u Americi: American Heart Association's Joint Hypertension 2018 Scientific Sessions.

Pretile osobe DASH dijetom i programiranim vježbama kontroliraju hipertenziju

U studiju je uključeno 130 pretilih odraslih osoba koje su imale krvni tlak od 130-160 / 80-99 mm Hg i nisu dobivale antihipertenzivne lijekove. Ispitanici su randomizirani u tri grupe: oni koji slijede DASH dijetu plus program za upravljanje tjelesnim težinom (uključujući ponašanje i vježbu pod nadzorom), samo na DASH dijeti ili u skupinu na standardnom liječenju.

Do 16. tjedna krvni tlak pao je za 16/10 mm Hg u skupini s DASH dijetom i upravljanjem težinom vježbanjem, 11/8 mm Hg u skupini sa samo DASH dijetom i 3/4 mm Hg s uobičajenom terapijom. Pored toga, udio koji je trebao antihipertenzivne lijekove, prema preporukama iz smjernica za liječenje hipertenzije iz 2017 godine, smanjio se s 54% na 15% uz DASH plus upravljanje težinom i sa 51% na 23% sa samo DASH dijetom i bez značajne promjene u grupi s uobičajenom skrbi.