x
x

Program ranog otkrivanja raka debelog crijeva: Stolica glavu čuva!

  16.06.2020.

Grad Zagreb u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim gastroenterološkim društvom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske pokreće javnozdravstvenu kampanju "Stolica glavu čuva!" kao podršku Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Program ranog otkrivanja raka debelog crijeva: Stolica glavu čuva!

Kampanjom se građane educira o važnosti rane dijagnostike raka debeloga crijeva te ih se poziva da nazovu besplatan info telefon 08008586 i dobiju sve informacije o Nacionalnom programu.

Promocija Nacionalnog programa prevencije ranog otkrivanja raka debelog crijeva ima za cilj veći odaziv građana s područja Grada Zagreba na preventivne preglede u okviru Nacionalnog programa, sve sa svrhom što ranijeg otkrivanja raka debelog crijeva i postizanja boljih ishoda liječenja.

Prema posljednjim dostupnim podacima, u Zagrebu se na godišnjoj razini bilježi više od 550 novooboljelih osoba od raka debelog crijeva.

Rak debelog crijeva u Zagrebu je na trećem mjestu po učestalosti (iza raka pluća i dojke), dok je s više od 360 umrlih na drugom mjestu po smrtnosti od raka (iza raka pluća).

U Zagrebu, kao i u Hrvatskoj te svijetu, posljednjih se desetljeća bilježi porast broja novooboljelih i umrlih od ove bolesti.

Sukladno podacima i današnjim saznanjima smatra se da je jedan od osnovnih razloga za kontinuirano visoku smrtnost postavljanje dijagnoze raka debelog crijeva u uznapredovaloj fazi bolesti.

S druge pak strane, 80-95% bolesnika s karcinomom debelog crijeva može se izliječiti ukoliko se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi.

Organizirani probir je dokazano učinkovita metoda ranog otkrivanja raka debelog crijeva te uz primjeren odaziv, ima za cilj značajno smanjenje smrtnosti.

Kako se 90% svih novootkrivenih slučajeva raka debelog crijeva javlja u dobi iznad 50 godina, kvalitetan probir u toj dobi može u određenom razdoblju reducirati mortalitet za 12 do 33%.

Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"