x
x

Trening komunikacijskih vještina u palijativnoj skrbi potreban i koristan

  Jacinta Vuković, dr. med.

  02.09.2011.

Trening komunikacijskih vještina pomaže liječnicima u razgovoru s bolesnicima oboljelima od neizlječivih bolesti i njihovim obiteljima, objavljeno je u časopicu Journal of Clinical Oncology.

Trening komunikacijskih vještina u palijativnoj skrbi potreban i koristan

Liječnicima je jako teško razgovarati s bolesnicima oboljelima od neizlječivih bolesti i njihovim obiteljima osobito kad je riječ o prognozi i ishodu bolesti. Najnovije istraživanje pokazuje da kratki trening može pomoći u poboljšanju komunikacije liječnika s bolesnicima i njihovim obiteljima.

Istraživači su posebno dizajniranirali program za poboljšanje liječničkih komunikacijskih vještina za suočavanje s bolesnicima u terminalnoj fazi bolesti i njihovim obiteljima.

Liječnici u ovakvim situacijama najčešće izbjegavaju razgovor o prognozama, dok pacijenti i njihove obitelji, ne samo da najčešće žele čuti realne informacije, već na njih imaju i pravo.

Istraživači su razvili trening koji se sastojao od: komunikacijske radionice u trajanju od 1,5 dana te procjenu prije i poslije treninga u ukupnom trajanju od dva sata i 30 minuta .

Kako bi utvrdili je li program polučio željeni uspjeh istraživači su najprije snimili 41 liječnika u komunikaciji s glumcima u ulozi terminalnih bolesnika. Polovica liječnika je nakon toga sudjelovala u treningu komunikacijskih vještina dok druga polovica nije.

Nakon pet tjedana, liječnici koji su pohađali komunikacijski trening imali su manje poteškoća pri objašnjavanju prelaska na palijativnu skrb u komunikaciji s bolesnikom i bolesnikovom obitelji

Istraživači su zaključili da je svakom medicinskom djelatniku potreban trening iz komunikacijskih vještina, a osobito onima koji rade s neizlječivo bolesnim ljudima. Istraživači zaključuju kako je trening korišten u ovom istraživanju kratak, lako provediv i što je najvažnije - učinkovit.

VEZANI SADRŽAJ > <