x
x

Revolucija u deklariranju proizvoda

  30.04.2018.

Francuska vlada prihvatila je prijedlog dobrovoljnog deklariranja proizvoda s ''Nutri-Score'' oznakama koje imaju za cilj pojednostavniti prikaz nutritivnih vrijednosti proizvoda krajnjem potrošaču.

Revolucija u deklariranju proizvoda

Nutri-Score sistem predstavljao bi oznaku s rasponom boja od tamno zelene do tamno narančaste i rasponom slova od A do E, a nalazio bi se s prednje strane ambalaže proizvoda. Primjerice, proizvod s tamno zelenom oznakom A predstavljao bi nutritivno najkvalitetniji proizvod, dok bi proizvod najmanje nutritivne kvalitete bio označen tamno narančastom oznakom E.

Idejni začetnici cijelog projekta smatraju da će se ovakvom inovacijom u deklariranju znatno promijeniti potrošački izbor prilikom kupnje proizvoda. Drugim riječima, nutritivni sastav, pored cijene, okusa, brenda i izgleda ambalaže, biti će ravnopravan element u konačnoj odluci potrošača.

Trenutno se 6 prehrambenih proizvođača i distributera izjasnilo kako će prihvatiti Nutri-Score sistem kao sastavni dio deklaracije. Prihvaćanje takvog oblika deklariranja predstavlja prihvaćanje novog, po njima ispravnog smjera u industriji, koji će u konačnici dovesti do porasta nutritivno vrijednijih proizvoda.

www.vitamini.hr