x
x

Dokazana učinkovitost LGG-a na djeci u Zagrebu

  16.03.2011.

Utjecaj probiotika na zdravlje djece čini se intrigira sve više znanstvenika širom svijeta, a posebno smo ponosni kada se ozbiljne studije provode u našoj zemlji.

Dokazana učinkovitost LGG-a na djeci u Zagrebu

Znanstvenici iz Klnike za dječje bolesti Klaićeva u Zagrebu pod vodstvom dr. sc. Ive Hojsak i prof. Sanje Kolaček proveli su istraživanje na 742 hospitalizirane djece i 281 djetetu koje pohađa dječji vrtić. Cilj istraživanja bio je odrediti ulogu Lactobacillus GG (LGG) u prevenciji gastrointestinalnih i respiratornih infekcija u hospitalizirane djece i djece u dječjem vrtiću. Mali ispitanici su podijeljeni u dvije skupine od kojih je jedna uzimala LGG u dozi od 109 CFU u 100 ml fermentiranog mliječnog pripravka, a druga placebo, odnosno fermentirani mliječni pripravak bez LGG‐a.

Istraživanje je dokazalo da su djeca koja su primala LGG znatno rjeđe obolijevala od infekcija gornjih dišnih putova i crijevnih infekcija u usporedbi s djecom koja su uzimala fermentirani mliječni pripravak bez probiotika (placebo). Stoga su znanstvenici zaključili da se primjena LGG‐a može se preporučiti kao valjana mjera u smanjenju rizika od infekcija gornjih dišnih putova u djece u vrtiću te nozokomijalnih gastrointestinalnih i respiratornih infekcija na pedijatrijskim odjelima.

VEZANI SADRŽAJ > <