x
x

Farmakoekonomika - mit ili realnost

  08.03.2011.

U organizaciji Sekcije farmaceuta HKLD-a, u Dvorani 'Margarita Peraica' u utorak 1. ožujka 2011.g., održano je predavanje na temu "Farmakoekonomika – mit ili realnost" mr.sc. Siniše Antolića, mag. pharm.

Farmakoekonomika - mit ili realnost

U prvom dijelu mag. Antolić je pobliže objasnio pojam farmakoekonomike, istaknuvši neprekidan rast i implementaciju te discipline u suvremene zdravstvene procese, posebno naglasivši njenu važnost kako za liječnike i ljekarnike tako i za platitelje zdravstvenih usluga, tj. HZZO i pacijente. Također je istaknuo neupitan značaj procjene odnosa učinka i troškova u suvremenom potrošačkom društvu iz čega proizlazi sve jača tendencija obvezatne primjene farmakoekonomskih studija prije uvođenja novih lijekova na tržište.

U drugom dijelu predavač je objasnio osnovne modele i najčešće korištene farmakoekonomske analize i njihovu praktičnu primjenu. Na primjeru zapadnoeuropskih zemalja (Engleske, Škotske, Njemačke) objasnio je različitosti farmakoekonomskih pristupa i načina određivanja cijena lijekova te ih usporedio s Hrvatskom.

Na kraju predavanja na praktičnom primjeru prikazana je promjena cijene lijeka u jednoj zemlji i posljedično njezin utjecaj na cijenu lijeka u drugim zemljama.

Poruka predavanja je shvatiti važnost farmakoekonomike kao discipline koja daje korisne kliničke i ekonomske poruke za sve korisnike zdravstvenog sustava, s naglaskom na nas ljekarnike koji primjenom tih saznanja u posredovanju između liječnika i pacijenata trebamo doprinijeti učinkovitijem liječenju i smanjenju troškova u zdravstvu.

Darija Kolarić, mag.pharm.



VEZANI SADRŽAJ > <