x
x

Dostupnost ljekarničke mreže u nekim istočnoeuropskim zemljama

  02.03.2012.

Mreža ljekarna i pristup lijekovima u odabranim istočnoeuropskim zemljama istražena je komparativnom analizom i objavljena u CMJ-u. Utvrđena je značajna razlika u strukturi i dostupnosti ljekarničkih usluga. U svim državama, osim u Bugarskoj, utvrđena je pozitivna korelacija između broja ljekarnika i troškova za lijekove.

Dostupnost ljekarničke mreže u nekim istočnoeuropskim zemljama

Cilj Analizirati strukturu i resurse ljekarničke mreže u Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji i njihov odnos s javnim troškovima za lijekove.

Postupci Proveli smo presječno istraživanje uz pomoć službenih podataka za razdoblje 2003.-2008. u 4 odabrane zemlje. Izvori podataka bile su mjerodavne nacionalne ustanove.

Rezultati Naše istraživanje pokazalo je da je 2008. godine Srbija imala 27,5, Bugarska 66,8, Hrvatska 59,5 i Slovenija 71,2 ljekarnika na 100 000 stanovnika. Postojala je značajna razlika između broja ljekarnika na 100 000 stanovnika između svih zemalja osim između Bugarske i Slovenije. Broj stanovnika na jednu ljekarnu bio je značajno različit između svih zemalja. Troškovi za lijekove po stanovniku 2008. godine iznosili su od €30,34 u Bugarskoj do €137,03 u Sloveniji, sa značajnom razlikom između svih zemalja osim između Bugarske i Srbije. Korelacija između broja ljekarnika na 100 000 stanovnika i troškova za lijekove po stanovniku bila je pozitivna u svim zemljama osim Bugarske.

Zaključak Postojala je značajna razlika u strukturi i dostupnosti ljekarničkih usluga u svim istraživanim državama. U svim državama osim u Bugarskoj postojala je pozitivna korelacija između broja ljekarnika i troškova za lijekove. Naši rezultati mogli bi biti korisni nacionalnim regulatornim tijelima koja se bave lijekovima.

Dragana Lakić, Ljiljana Tasić, Mitja Kos, Guenka Petrova, Assena Stoimenova, Dušanka Krajnović