x
x

Ashwagandha u borbi protiv stresa

  10.03.2024.

Posljednjih godina problemi s mentalnim zdravljem postaju sve učestaliji, što proizlazi iz rastućih pritisaka i razine stresa u suvremenom društvu. Kako bi podržali svoje mentalno zdravlje, ljudi sve više traže pomoć u obliku prirodnih biljnih pripravaka.

Ashwagandha u borbi protiv stresa

Withania somnifera, poznata i kao ashwagandha ili indijski ginseng, privukla je posebnu pažnju zbog svog snažnog bioaktivnog sastava s antioksidativnim, protuupalnim, imunomodulatornim i antistresnim svojstvima. Proizvodi i dodaci prehrani koji sadrže ashwagandhu pokazali su pozitivan utjecaj na smanjenje razine tjeskobe, poboljšanje sna i sportsku izvedbu.

S obzirom na sve veću popularnost ashwagandhe, postoji potreba za temeljnim razumijevanjem bioloških svojstava ovih dodataka kako bi se maksimalno iskoristila njihova primjena. Ipak, nedostaju konačni dokazi koji bi potvrdili precizne mehanizme njihova djelovanja.

Stoga su istraživači proveli temeljni pregled kako bi analizirali učinkovitost ashwagandhe u smanjenju razine kortizola kod osoba koje su izložene stresu. Devet studija, identificiranih putem pretraživanja baza podataka PubMed, EMBASE, CENTRAL, Google Scholar i Scopus, uključeno je u pregled.

Zabilježena je značajna raznolikost među istraživanjima u smislu dizajna, formulacije, doziranja te trajanja liječenja, od 30 do 112 dana. Unatoč toj raznolikosti, primijećeno je da konzumiranje ashwagandhe dovodi do smanjenja lučenja kortizola bez značajnih nuspojava.

Rezultati sustavnog pregleda pokazuju povezanost između kratkoročnog uzimanja ashwagandhe u obliku dodatka prehrani i smanjenja razine kortizola kod osoba pod stresom. Sedam od devet studija koje su mjerile razinu kortizola u plazmi pokazalo je značajno smanjenje razine kortizola od 11 do 32,83%.

Iako rezultati pokazuju da kratkoročna primjena ashwagandhe može smanjiti stres, istraživači naglašavaju nedostatak informacija o dugoročnim učincima i potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se bolje razumjeli dugoročni učinci uzimanja ashwagandhe u obliku dodatka prehrani te detaljnije istražili mehanizmi njezinog djelovanja.

Izvor: vitamini.hr