x
x

Istraživanje genetske osjetljivosti na stres u prevenciji srčanog udara

  19.04.2024.

Shady Abohashem iz Massachusetts General Hospital i Harvard Medical School u Bostonu i njegovi suradnici otkrili su da osobe s genetskom predispozicijom za stres imaju značajno povećan rizik obolijevanja od akutnog koronarnog sindroma.

Istraživanje genetske osjetljivosti na stres u prevenciji srčanog udara

Autori su procijenili podatke iz zdravstvenih kartona i uzoraka krvi 18.428 pojedinaca uključenih u Mass General Brigham Biobank. Istraživači su otkrili da pojedinci s genetskom predispozicijom za razvoj stresa koji je mjeren poligenskim rizikom razvoja neuroticizma, imaju značajno povećan rizik za akutni koronarni sindrom, osobito tijekom razdoblja povećanog društvenog ili političkog stresa. Taj je rizik dodatno povećan (otprilike tri puta) za one koji imaju anksiozni ili depresivni poremećaj.

Razumijevanje nečije genetske osjetljivosti na stres moglo bi biti ključno u identifikaciji i provedbi ciljanih strategija za prevenciju srčanog udara tijekom stresnih razdoblja. Ovo istraživanje naglašava potencijal uključivanja genetskih i psiholoških čimbenika u širi okvir procjene i upravljanja kardiovaskularnim rizikom kako bi razvili učinkovitiju prevenciju i intervenciju kardiovaskularnih bolesti.

Razdoblja za koja se smatra da imaju visoku razinu društvenog ili političkog stresa uključivala su 10 dana nakon Božića svake godine, pet dana nakon svakih predsjedničkih izbora i pet dana nakon velikih sportskih događaja (kao što su Super Bowls i NBA playoff) koji uključuju Boston. Za kontrolu, istraživači su usporedili ta razdoblja visokog stresa s drugim danima u godini.

Potvrđeno je da je 1890 osoba imalo akutni koronarni sindrom tijekom 20-godišnjeg razdoblja istraživanja između 2000. i 2020. Osobe s rezultatom iznad medijana nPRS  imale su 34% veću vjerojatnost da će doživjeti akutni koronarni sindrom tijekom stresnih razdoblja, čak i nakon što su istraživači uzeli u obzir tradicionalne kardiovaskularne čimbenikerizika, kao što su dob, spol, pušenje i dijabetes te negativno zdravstveno ponašanje kao što je konzumacija alkohola.

Ljudi s višim nPRS rezultatima također su imali veću vjerojatnost da će imati anksioznost i depresiju. Istraživači su otkrili da je anksioznost ili depresija odgovorna za gotovo jednu četvrtinu povezanosti između nPRS rezultata i akutnog koronarnog sindroma izazvanog stresom. Osobe iznad medijana nPRS-a koje su također razvile anksioznost ili depresiju imale su 3,2 puta veću vjerojatnost da će doživjeti akutni koronarni sidnro nakon stresnih događaja nego tijekom kontrolnih razdoblja.