x
x

Poslovni slučaj razvoja programa za bolesnike s demencijom i njihove skrbnike

  21.02.2023.

“Making the Business Case for Value-Based Dementia Care,” autora dr. Roberta Johna Sawyera, ABPP-CN, iz Ochsner Health Systema i suradnika naglašava zaostajanje u programima skrbi za bolesnike s demencijom, unatoč sve većoj globalnoj potrebi.

Poslovni slučaj razvoja programa za bolesnike s demencijom i njihove skrbnike

U članku objavljenom u NEJM Catalyst Innovations in Care Delivery opisane su konkretne smjernice o tome kako prevladati prepreke visokih troškova skrbi za bolesnike s demencijom i neadekvatnog plaćanja te skrbi.

Alzheimerova bolest i povezane demencije eksponencijalno rastu, zbog čega je ključno proširiti procjenu koliko ima takvih bolesnika i poboljšati  skrb o njima kao i bolesnicima s kognitivnim popuštanjem. Nedovoljno financiranje, loš pristup skrbi i nizak ROI* (engl. return on investment ili povrat ulaganja) samo su neke od prepreka koje ograničavaju zdravstvene organizacije u izgradnji programa sveobuhvatne skrbi za bolesnike s demencijom i kognitivnim popuštanjem.

U članku je opisan poslovni slučaj za razvoj i održavanje programa za blesnike s demencijom i njihove skrbnike. Opisane su konkretne smjernice, taktike i koraci koji mogu pomoći u transformaciji skrbi za bolesnike s demencijom i kognitivnim popuštanjem u nekoj zdravstvenoj ustanovi. Autori tvrde da je prijelaz s tradicionalnog modela plaćanja naknade za uslugu na model skrbi koji se temelji na pruženoj vrijednosti ključan za proširenje i poboljšanje cjelovite skrbi za bolesnike s demencijom. U članku se raspravlja o modelima skrbi za bolesnike s demencijom i kognitivnim popuštanjem, financijskim pokazateljima i izvorima financijske vrijednosti, a prezentirani su i financijski podaci iz Ochsnerova centra za zdravlje mozga.

*ROI je vrijeme povrata uloženog novaca. ROI nam služi kako bi zračunali kada se investitoru isplati neko ulaganje novca. 

VEZANI SADRŽAJ > <