x
x

Održan Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima

  26.09.2023.

Međunarodni znanstveni skup pod nazivom 7. Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima održao se od 18. do 20. rujna 2023. u prostorima Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Riječki forum, sedmi po redu, priređen je u organizaciji Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci – HAZU, Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskog neurološkog društva i Hrvatskog liječničkog zbora – Podružnica Rijeka.

Održan Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima
Forum je organiziran s ciljem povećanja svijesti o neurodegenerativnim bolestima i razmjene ideja vodećih svjetskih stručnjaka iz tog područja.

Središnja tema trodnevnog znanstvenog skupa bila je Neurodegenerativne bolesti – mehanistička terapija za neurodegeneraciju – stvarnost ili nada?, uz predstavljanje najnovijih dostignuća i dilema iz područja neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te multiple skleroze. Posljednji dan simpozija bio je posvećen mladim neuroznanstvenicima i doktorandima iz područja bazične i kliničke neuroznanosti, koji su predstavili svoje radove i istraživanja.

Kao i prethodnih godina, stručni forum okupio je brojne međunarodno priznate znanstvenike i kliničare iz SAD-a, Velike Britanije, Švicarske, Švedske, Njemačke, Italije, Slovenije, Makedonije, Srbije, Francuske, Nizozemske, Izraela i Mađarske. Tako je u nizu izlaganja eminentnih stručnjaka, najnovije rezultate predstavio Sir John Hardy, utemeljitelj amiloidne hipoteze, a sa zapaženim predavanjima sudjelovali su i predsjednica Europske akademije neurologije prof. Elene Moro te prof. Kailash Bhatia, vodeći znanstvenik u području poremećaja pokreta.

7. Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima organiziran je s ciljem povećanja svijesti o neurodegenerativnim bolestima i razmjene ideja vodećih svjetskih stručnjaka iz tog područja. Iako je evidentan napredak u liječenju kompleksnih bolesti mozga, pogotovo u razvoju prvih specifičnih terapija za Alzheimerovu bolest, još uvijek postoje brojne nepoznanice na tom planu. Stoga je ovaj stručni susret prilika svim znanstvenicima da se uključe u svjetske trendove istraživanja bolesti mozga i daju svoj doprinos. Ulažu se ogromni napori da se shvati biološka osnova neurodegenerativnih bolesti kako bi se našao pravi lijek koji ne bi samo ublaživao bolest već i liječio takva stanja. Razvoj terapija zahtijevat će vrijeme i sredstva, aktivaciju znanstvenika, zajednice i kliničara do nekih nužnih promjena u zdravstveno-političkom pristupu ovim kompleksnim bolestima mozga.