x
x

Telefonski probir osoba s kognitivnim popuštanjem

  05.04.2023.

Porast telemedicinskih usluga zahtijeva i od kliničara usavršavanje dijagnostičkih vještina video intervjuom ili putem telefona. U ovoj studiji, istraživači su ispitivali kognitivne sposobnosti uz pomoć 10 točaka (10-point cognitive screener, 10-CS) kojima se upravlja putem telefona. Ovaj alat koji ne zahtijeva čitanje, pisanje ili crtanje prethodno je validiran u direktnoj konzultaciji s liječnikom.

Telefonski probir osoba s kognitivnim popuštanjem

10-CS daje po 1 bod za točnu godinu, mjesec i datum; 1 bod za svaki od 3 imenovana predmeta kojih se ispitivane osobe mogu sjetiti nekoliko minuta kasnije; i bodove kao odgovor na navod: "recite mi imena svih životinja kojih se možete sjetiti" u roku od 1 minute (4 boda za ≥15 imena, manje bodova ako se spomene manji broj životinja).*

U istraživanju je sudjelovalo 84 bolesnika prosječne dobi 79 godina koji su pregledani i u klinici za procjenu kognitivnih sposobnosti; 44% je imalo normalnu kogniciju, a 56% je imalo različite stupnjeve kognitivnog oštećenja ili demencije. Rezultat ≤ 6 na telefonskom 10-CS probiru na demenciju, bio je 100% osjetljiv i 68% specifičan. Za bilo koje kognitivno oštećenje rezultat ≤8 bio je 94% osjetljiv i 51% specifičan.

Učinkovitost 10-CS-a putem telefona bila je usporediva s njegovim učinkom u prethodnom istraživanju koje je provedeno u direktnoj komunikaciji s liječnikom (Int J Geriatr Psychiatry 2016; 31:4.), a ovi kompromisi između osjetljivosti i specifičnosti tipični su za kratke testove na probir kognitivnog popuštanja. Važno je da se inicijalni kognitivni pregled može učiniti i putem telefona uz uporabu ovog instrumenta ili nekoliko drugih koji su već ranije objavljeni i validirani.

*Upute za vođenje i bodovanje 10-CS dostupne su u otvorenom pristupu kao dodatak uz originalni rad.

VEZANI SADRŽAJ > <