x
x

Dobra dentalna higijena u očuvanju kognitivnih sposobnosti

  10.07.2023.

Dobra dentalna higijena pomoći će u očuvanju kognitivnih sposobnosti osoba starijih od 55 godina, objavljeno je u časopisu Neurology.

Dobra dentalna higijena u očuvanju kognitivnih sposobnosti

Cilj istraživanja bio je utvrditi longitudinalnu povezanost između broja preostalih zubi i atrofije hipokampusa ovisno o težini periodontitisa (parodontitisa).

Studija je otkrila da su bolesti desni i gubitak zubi povezani sa smanjenjem volumena hipokampusa, koji ima ulogu u pamćenju i razvoju Alzheimerovoj bolesti. Međutim, studija ne dokazuje da bolest desni ili gubitak zuba uzrokuje Alzheimerovu bolest već ukazuje samo na moguću povezanost.

U istraživanje je uključeno 172 osoba prosječne dobi 67 godina koje na početku istraživanja nisu imale problema s pamćenjem.

Sudionici su imali stomatološke preglede i testove pamćenja na početku istraživanja te skeniranje mozga na početku studije i nakon 4 godine kako bi se izmjerio volumen hipokampusa.

Za svakog su sudionika istraživači su izbrojali broj zubi i provjerili imaju li bolesti desni mjerenjem parodonta (periodontalni ligament, gingiva, cement i alveolarna kost). Zdrava očitanja dubine parodonta su od jednog do tri milimetra. Blaga bolest desni uključuje sondiranje dubine od tri ili četiri milimetra na nekoliko područja, dok teška bolest desni uključuje sondiranje dubine od pet ili šest milimetara na nekoliko područja kao i veći gubitak koštane mase i može uzrokovati klimanje zuba i na kraju ispadanje.

Istraživači su otkrili da su broj zuba i količina bolesti desni povezani s promjenama u lijevom hipokampusu.

Za osobe s blagom bolešću desni uz manji broj zubi bio je povezan s bržom stopom smanjivanja mozga u lijevom hipokampusu.

Međutim, za osobe s teškom bolešću desni više zubi povezano je s bržom stopom smanjivanja mozga u istom području mozga.

Nakon prilagodbe za dob, istraživači su otkrili da kod osoba s blagom bolesti desni kod jednog zuba može doći do povećanje stope smanjivanja mozga što je ekvivalent gotovo jednoj godini starenja mozga. Nasuprot tome, za osobe s teškim bolestima desni jednog zuba to je ekvivalent za 1,3 godine starenja mozga.

Ovi rezultati naglašavaju važnost očuvanja zdravlja zuba, a ne samo zadržavanja zuba. Zadržavanje zuba oko kojeg je teško oboljenje desni povezano je s atrofijom mozga tako da istraživači predlažu redovitu kontrolu napredovanja bolesti desni te vađenje takvih zubi i zamijenu odgovarajućom protetikom.