x
x

Inhibitori protonske crpke i rizik od demencije?

  15.09.2023.

U istraživanju objavljenom u časopisu Neurology opisana je povezanost između uporabe inhibitora protonske crpke (IPP) i rizika za razvoj demencije, međutim ova povezanost nije bila značajna tijekom srednjeg razdoblja praćenja od 5,5 godina. Međutim, analiza kumulativne uporabe IPP-a i povezanost s incidentnom demencijom pokazala je povećan rizik od demencije od 33% u kasnijim godinama života.

Inhibitori protonske crpke i rizik od demencije?

Osobe koje su koristile IPP duže od 4,4 godine u svojim srednjim godinama života, imaju relativno veći rizik od razvoja demencije kasnije u životu u usporedbi s osobama koje nisu koristile IPP. Povezanost između upotrebe PPI i demencije objašnjena je kroz dva potencijalna mehanizma, uključujući poremećaje metabolizma amiloida i nedostatak vitamina B12.

Dokazano je da uporaba IPP-a smanjuje razinu vitamina B12, koji je neophodan za kogniciju. Međutim, prilagodba za osnovnu upotrebu dodatka vitamina B12 u trenutnoj upotrebi studije nije promijenila rezultate.

Osim toga, studije koje su koristile modele na miševima prijavile su povećane razine β-amiloida u mozgu nakon upotrebe IPP-a. Vjeruje se da IPP mijenjaju enzim γ-sekretazu, koji je uključen u cijepanje β-amiloida i na taj način dovodi do nakupljanja β-amiloidnih plakova u mozgu.

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdila ova povezanost.