x
x

Obilježavanje Svjetskog dana KOPB-a: „Disanje je život – djeluj ranije“

  15.11.2023.

Od 2002. Svjetski dan KOPB-a obilježava se svake treće srijede u studenom, a ove godine pod sloganom “Disanje je život – djeluj ranije”, s isticanjem važnosti zdravlja pluća od najranije životne dobi, rane dijagnoze i ranih intervencija.

Obilježavanje Svjetskog dana KOPB-a: „Disanje je život – djeluj ranije“

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) treći je najčešći uzrok obolijevanja i smrtnosti odrasle populacije u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od KOPB-a u svijetu boluje 392 milijuna ljudi, a godišnje umire 3 milijuna, dok u Hrvatskoj, procjenjuje se, svaka deseta osoba boluje od KOPB-a.

I ove godine u organizaciji Hrvatskog torakalnog društva i Hrvatske kuće disanja domaći će stručnjaci istaknuti rizične čimbenike, važnost pravovremene dijagnoze i liječenja, ali i druge važne segmente brige o zdravlju pluća.

Panel diskusija održati će se u srijedu, 15. studenoga od 11 sati, u prostorima Hrvatskog torakalnog društva, Dukljaninova 3/2, 10 000 Zagreb.

U panel diskusiji sudjeluju: akademik Miroslav Samaržija, predsjednik Hrvatskog torakalnog društva, dr.sc. Željka Vlašić Lončarić, doc.dr.sc. Andrea Vukić Dugac, prim.dr.sc. Jelena Ostojić, prof.dr.sc. Gordana Pavliša, dr.sc. Latinka Basara, prof. psihologije, dr.med. Radovan Zrilić, dipl.med. s. Ivana Rubil, tajnica udruge Udah života.

Iako danas znamo da, osim pušenja, postoje i mnogi drugi, okolišni čimbenici koji mogu pridonijeti razvoju KOPB-a, a koji djeluju od najranije životne dobi, održavanje zdravlja pluća sastavni je dio cjelokupne brige o zdravlju. Vrlo rijetko, međutim, govori se o rizičnim čimbenicima koji djeluju u najranijoj životnoj dobi, a pridonose razvoju KOPB-a, poput respiratornih infekcija u dječjoj dobi i izloženosti duhanskom dimu. Uz prevenciju navedenog, rana dijagnostika i rano liječenje KOPB-a značajno mogu popraviti kvalitetu života bolesnika s KOPB-om, kao i ukupno preživljenje.

Na panel diskusiji predstavit će se sve aktivnosti unutar projekta „Zdrava pluća“ („Green Lung“) posvećenog upravo važnosti skrbi o zdravlju pluća kao sastavnog dijela cjelokupne brige o zdravlju i dobrobiti pojedinaca.