x
x

Globalna inicijativa SZO-a protiv raka dojke

  06.02.2023.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je novi Globalni okvir inicijative protiv raka dojke. To je plan za spašavanje 2,5 milijuna života oboljelih od raka dojke do 2040. godine. Novi okvir pokrenut je uoči kampanje Svjetskog dana borbe protiv raka koji je obilježen 4. veljače.

Globalna inicijativa SZO-a protiv raka dojke

Preporuka svim zemljama je provedba tri stupa promicanja zdravlja za rano otkrivanje, pravovremenu dijagnozu i sveobuhvatno liječenje raka dojke kako bi se postigli spomenuti ciljevi borbe protiv ovog karcinoma.

Svake godine se dijagnosticira više od 2,3 milijuna slučajeva raka dojke, što ga čini najčešćim rakom među odraslim osobama. U 95% zemalja rak dojke je prvi ili drugi vodeći uzrok smrtnosti žena od raka. Međutim, preživljavanje od raka dojke je nejednako između i unutar pojedinih zemalja, a gotovo 80% smrtnih slučajeva od raka dojke i vrata maternice događa se u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Zemlje sa slabije razvijenim zdravstvenim sustavima lošije se nose s rastućim teretom raka dojke. Rak dojke predstavlja veliko opterećenje za pojedinca, obitelj, zajednicu, zdravstveni sustav i gospodarstvo, stoga mora biti prioritet za ministarstvo zdravstva i pojedine vlade. SZO podupire više od 70 zemalja, osobito zemlje s niskim i srednjim dohotkom, da se rak dojke što ranije otkrije, brže dijagnosticira, bolje liječi kako bi se svim oboljelim osobama omogućio bolji život.

Novoobjavljene preporuke SZO-a koriste dokazane strategije koje se mogu prilagoditi pojedinom zdravstvenom sustavu i koje su prikladne za pružanje skrbi oboljelima od raka dojke u državama s niskim i srednjim prihodima. Određena su tri stupa djelovanja s određenim ključnim pokazateljima uspješnosti:

  1. Države se trebaju usredotoče na programe ranog otkrivanja raka dojke tako da se najmanje 60% oboljelih dijagnosticira i liječi kao bolest u ranom stadiju.
  2. Dijagnosticiranje raka dojke unutar 60 dana od pojave prvih simptoma ili prve sumnje može poboljšati ishode raka dojke. Liječenje treba započeti unutar tri mjeseca.
  3. Liječenje raka dojke treba tako provesti da najmanje 80% pacijenata završi preporučeno liječenje.

Ubrzavanje provedbe Globalne inicijative SZO-a protiv raka dojke ima potencijal spriječiti ne samo milijune smrti žena od raka koje se mogu izbjeći, već i povezane, međugeneracijske posljedice tih smrti.