x
x

Liječnička etika u hitnim stanjima

  31.08.2022.

U petak, 26. kolovoza 2022. u Splitu je održana tribina Hrvatske liječničke komore na temu “Liječnička etika u hitnim stanjima”, u organizaciji Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju i Županijskog povjerenstva HLK-a za Splitsko-dalmatinsku županiju. Na tribini su govorili predstavnici liječnika, pravnika i socijalnih radnika, pa je pristup temi bio integrativan i takva je bila i rasprava.

Liječnička etika u hitnim stanjima

Psihijatar, oftalmolog, hitnjak i ginekolog predstavili su sve prepoznate etičke probleme s kojima se liječnici susreću u hitnoj medicini. Brojna su pitanja ostala otvorena, a važno ih je izartikulirati kako bi ih se u budućnosti riješilo. A i za one situacije koje teoretski možemo riješiti prema postojećim pozitivnim propisima, u realnom životu to tako baš uvijek nije moguće.

Što učiniti kada strana turistica nakon preuranjenog hitnog porođaja u Hrvatskoj sutradan želi svoje novorođenče odnijeti kući unatoč opasnosti po bebin život? I slično. Ono što je vrijedno poručiti je da kao liječnici moramo poznavati važeće propise, ali i da je etičnost, određena Kodeksom medicinske etike i deontologije, još dodatni okvir s određenim nijansama našeg postupanja i ponašanja.

Tribine HLK-a već prema tradiciji rasvjetljavaju one dodatne okolnosti naše profesije i često pružaju odgovore ili barem trasiraju buduće odrednice. U auditoriju je bilo mnogo mladih liječnika koji i na ovaj način uče da je etički aspekt liječništva imperativ.

Sudionici tribine: prof. prim. dr. sc. Lada Zibar, dr. med., prim. dr. sc. Ivan Žokalj, dr. med., Radmila Majhen - Ujević, dr. med., prof. prim. dr. sc. Igor Filipčić, dr. med., prof. dr. sc. Ljubo Znaor, dr. med., prof. dr. sc. Tea Štimac, dr. med., prof. dr. sc. Branka Rešetar, mag. iur.

Izvor: Hrvatska liječnička komora