x
x

Uspostava sustava helikopterske hitne medicinske službe

  02.09.2023.

Vlada je Ministarstvu zdravstva dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u razdoblju od 2024. do 2030. godine, za sklapanje ugovora o javnoj nabavi usluge helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) na četiri lokacije.

Uspostava sustava helikopterske hitne medicinske službe

Hrvatska se obvezala uspostaviti adekvatan sustav helikopterske hitne medicinske službe te uspjela kroz instrument za tehničku potporu glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama dobiti i realizirati tehničku pomoć te programirati djelomično financiranje ovog projekta iz fondova EU.

Ministarstvo je provelo otvoreni postupak javne nabave za lokacije - Rijeka i Split (Grupa 1) te Zagreb i Osijek (Grupa 2).

Ukupna je vrijednost ugovora 62,5 milijuna eura s PDV-om.

Pružatelj usluge mora osigurati uslugu u trajanju od 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu za Grupu 1, a za vrijeme dnevne vidljivosti sedam dana u tjednu za Grupu 2.

Nabavom usluge HHMS-a osigurava se zbrinjavanje teško ozlijeđenih ili kritično oboljelih osoba u okviru tzv. zlatnog sata kroz primarne letove.

Zbrinjavanje pacijenta unutar zlatnog sata povećava šanse za preživljavanje ozlijeđenih od 30-50% te omogućuje najbolje šanse za kvalitetan oporavak ozlijeđenih.