x
x

Etički izazovi u današnjoj medicini

  27.11.2023.

U radu je dan pregled suvremenih etičkih izazova u današnjoj medicini. Prikazane su promjene vezane uz novu verziju Ženevske prisege i utjecaj pandemije COVID-19 na odnos liječnika i pacijenta.

Etički izazovi u današnjoj medicini

U fokusu pregleda su i etička pitanja povezana s primjenom robota i umjetne inteligencije u medicini. Poseban osvrt dan je na nova događanja u području donošenja odluka na kraju života. Prikazane su i nove promjene u ocjeni kliničkih ispitivanja u Europskoj uniji koje su stupile na snagu Uredbom (EU) br. 536/2014.

Analizira se i važnost globalne bioetike i novog pristupa kojega donosi takvo gledanje na etičke probleme.

Dan je i pregled aktivnosti Papinske akademije za život vezan uz pojedine teme koje ovaj prikaz obrađuje.

Medicina predstavlja posebno područje u kojemu se prirodne i društvene znanosti koriste u tumačenju čovjekova iskustva bolesti. Studenti često upisuju studij medicine jer su tijekom dotadašnje edukacije bili dobri u prirodoslovlju. No, ono što oni često zaboravljaju jest da ljudsko tijelo nije svojevrsni laboratoriji u kojem apsolutno vrijede prirodne postavke fizike, kemije i biologije nego je čovjekov organizam uronjen u svijet koji ga okružuje i temeljen je na interakciji čovjeka s okolišem i ljudima koji u njemu žive. Stoga je medicina uistinu umijeće, kako su je vidjeli stari Grci.

Ona nije neka vrsta manualnog obrta i vještine kojim liječnik popravlja ljudsko tijelo. Ona nije niti umjetnost u kojoj puštamo mašti na volju da pacijenta liječimo kako nam se prohtije. Ona ima svoje zakonitosti i postavke, a osnovne postavke medicine čvrsto su utkane u središnji odnos bez kojega medicine ne bi niti bilo – odnos liječnika i pacijenta.

Pred suvremenom medicinom danas postavlja se niz etičkih izazova koji itekako utječu na odnos liječnika i pacijenta.

Pregledni rad objavljen u Glasniku HKLD-a donosi prikaz etičkih izazova koji pred suvremenog liječnika postavljaju neka drugačija pitanja.

Novi hibridni tečaj: Etički izazovi u medicini II - Početak života - 2. 12. 2023. u Zagrebu, Praška 6/II ili online preko platforme Zoom.