x
x

Paramedikusi u timovima hitne službe

  18.11.2022.

Iz Hrvatske komore medicinskih sestara je najavljeno kako će sljedeće godine započeti specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara za samostalni radi u hitnoj službi.

Paramedikusi u timovima hitne službe

Po uzoru na sustav paramedikusa u zapadnoeuropskim zemljama, ovako oni će moći samostalno i bez prisustva liječnika pružati prvu pomoć unesrećenima na terenu.

To je prva takva specijalizacija medicinskih sestara u Hrvatskoj koje će tako dobiti veće kompetencije i ovlasti, moći će samostalno reanimirati pacijenta i davati određene lijekove.

Izvanbolničku hitnu medicinsku službu na terenu trenutno čine tim T1, u kojem je liječnik, medicinska sestara/tehničar i vozač, te tim T2, bez liječnika.

U njemu bi ubuduće, nakon završene specijalizacije, trebali raditi dodatno educirane sestre i tehničari.

Predviđeno je da edukacija traje godinu dana, a natječaj za prve specijalizacije očekuje se do kraja ove godine.

Za trogodišnje razdoblje je osigurano sto milijuna kuna europskih sredstava za edukaciju 375 prvostupnika sestrinstva.

Polaznici specijalizacije trebali bi u godinu dana edukacije odslušati 1600 sati nastave.

Teorijski dio polazit će na visokim učilištima i sveučilištima, a praktični dio pod nadzorom mentora u zavodima za hitnu medicinu i bolnicama.

Na kraju će polagati završni specijalistički ispit, kako bi se utvrdilo da je polaznik usvojio sva znanja i vještine propisane programom.

Sustav paramedikusa funkcionira u većini zapadnoeuropskih zemalja, a njegovo uvođenje u Hrvatsku već godinama zagovaraju strukovne udruge.