x
x

Obiteljski liječnici imaju najvažniju ulogu u liječenju kronične boli

  16.08.2012.

U interdisciplinarnom liječenju kronične boli obiteljski liječnici imaju najvažniju ulogu, zaključak je studije provedene web anketom i objavljene u časopisu Scandinavian Journal of Caring Science.

Obiteljski liječnici imaju najvažniju ulogu u liječenju kronične boli

U liječenju kronične boli sudjeluju stručnjaci raznih profila kako bi se postigli bolji rezultati liječenja i provela bolja zdravstvena skrb. U istraživanju je ispitan stav liječnika o ulozi pojedinih članova u interdisciplinarnom timu u liječenju boli. Ujedno su ispitane i mjere koje bi se mogle poduzeti ukoliko taj stav nije pozitivan.  

Provedena je kvantitativna analiza podataka prikupljenih web anketom koja je postavljena na specijaliziranom internetskom portalu PLIVAmed.net. U istraživanje su uključeni svi liječnici koji su sudjelovali u programu e-učenja o temeljnim odrednicama fenomena boli.

Na anketu je odgovorilo 90 liječnika od kojih su svi imali pozitivan stav o radu u timu u liječenju kronične boli, međutim, nisu bili sigurni o svojoj ulozi unutar interdisciplinarnog tima. Obiteljski liječnici su izdvojeni kao najvažniji unutar tima u liječenju kronične boli. Liječnici su mogućnost unaprjeđenja suradnje članova unutar tima i između raznih profesija vidjeli u interdisciplinarnim edukacijskim seminarima i radionicama.  U zaključku je istaknuto kako se suradnja između članova tima raznih profesija može poboljšati kontinuiranom edukacijom koja će  omogućiti razmjenu iskustva i učenje o ulozi svakog pojedinog člana unutar tima.

 Klinar I, Ferhatovic L, Banozic A, Raguz M, Kostic S, Sapunar D, Puljak L.

VEZANI SADRŽAJ > <