x
x

Mindfulness u atopijskom dermatitisu

  09.07.2024.

Atopijski dermatitis je kronično recidivirajuća upalna bolest kože praćena intenzivnim svrbežom, a često i mentalnim komorbiditetima. Upravo zato, uz klasičnu dermatološku terapiju, psihološke intervencije često su neizostavan dio liječenja atopijskog dermatitisa.

Mindfulness u atopijskom dermatitisu

Engleski pojam mindfulness (MF) odnosi se na punu svjesnost, usredotočenu svjesnost, usmjerenu svjesnost ili prisutnost i slično. U zapadnu medicinu MF se prvo uvodi u radu s oboljelima od depresije i drugih psihijatrijskih poremećaja, a nakon toga i u druga područja medicine, između ostalog i dermatologiju, istražujući učinke MF-a u liječenju primjerice oboljelih od psorijaze, potom hidradenitisa, AD-a, svrbeža i slično. MF znači obratiti pozornost na određeni način: namjerno (svjesno), u sadašnjem trenutku i bez prosudbe.

Cilj rada je prikazati učinak mindfulnessa (usredotočene svjesnosti, pomnosti) u liječenju atopijskog dermatitisa.

Atopijski dermatitis je česta, kronično recidivirajuća upalna bolest kože kompleksne etiopatogeneze, kliničke slike i terapije. Svrbež kao najneugodniji simptom atopijskog dermatitisa ima značajan utjecaj na kvalitetu života. Budući da je stres često pokretač pogoršanja dermatitisa, a mentalni komorbiditeti poput tjeskobe i depresije često prate atopijski dermatitis, uz klasičnu dermatološku terapiju u liječenju se primjenjuju psihološke intervencije. Uvježbavajući mindfulness učimo kako se nositi sa svakodnevnim životnim izazovima i smanjiti utjecaj stresa na pogoršanja dermatitisa. Uvježbava se promatrati svrbež kao tjelesnu senzaciju, a akt češanja odgoditi i svrbež bolje kontrolirati. Redovitim vježbanjem mindfulnessa smanjuje se utjecaj atopijskog dermatitisa na kvalitetu života oboljele osobe.