x
x

Dokazi koji povezuju prehranu s kožnim stanjima

  05.02.2024.

Usred sve pompe, tvrdnji i zabune, postoje dokazi koji povezuju neke namirnice i pića s povećanim rizikom od akni, psorijaze, atopijskog dermatitisa, rozaceje i drugih uobičajenih stanja kože. Koja je veza u svakom slučaju? I kako ljudi s bilo kojim od ovih stanja kože mogu poboljšati svoje zdravlje i kvalitetu života promjenama prehrane?

Dokazi koji povezuju prehranu s kožnim stanjima

Jasno je da je posljednjih godina došlo do eksplozije interesa za učenjem o tome koja hrana može poboljšati ili pogoršati probleme s kožom. Dobra je ideja upoznati se s istraživanjima.

Acne

Jedno od glavnih područja interesa su prehrana i akne. Šećer i mliječni proizvodi su loši, a zapadnjačka prehrana bogata je šećerom i mliječnim proizvodima. Mliječni proizvodi, crveno meso i ugljikohidrati mogu se razgraditi u leucin, esencijalnu aminokiselinu koja se nalazi u proteinima. Leucin i šećer zajedno pak mogu proizvesti inzulin i inzulinu sličan faktor rasta 1 (IGF-1), koji različitim putovima može doći do androgenih receptora u cijelom tijelu, uključujući i kožu. To rezultira sebogenezom, lipogenezom i keratinizacijom, što pokreće upalu folikula i rezultira većim brojem bakterija Cutibacterium acnes koje uzrokuju akne.

Mlijeko i drugi mliječni proizvodi također mogu povećati razinu IGF-1, što može promijeniti hormonske medijatore i povećati akne.

Međutim, nisu sve vrste mliječnih proizvoda jednake kada su u pitanju akne. Zašto mlijeko s udjelom 2% mliječne masti ima vrlo sličnu boju i nutritivni sadržaj punomasnom mlijeku. Kada proizvođači mlijeka uklone masnoću, često dodaju proteine ​​sirutke kako bi obnovili neke hranjive tvari. Protein sirutke može povećati akne. Dakle, ako ćete odabrati bilo koje mlijeko za piće, iz perspektive akni bolje koristiti punomasno mlijeko, po mogućnosti organsko. Obrano mlijeko je najviše aknogeno.

Psorijaza

Sustavnim pregledom 55 studija koje su procjenjivale prehranu i psorijazu utvrđeno je da pretilost može biti faktor pogoršanja. Najjači dokazi za smanjenje tjelesne težine prehranom upućuju na hipokaloričnu prehranu kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću, navodi se u pregledu. Drugi dokazi upućuju na to da alkohol može smanjiti odgovor na liječenje i da je povezan s težom psorijazom. Nadalje, bezglutenska dijeta ili dodaci vitamina D mogu pomoći nekim subpopulacijama osoba s psorijazom. Ogromna većina pacijenata s psorijazom ima manjak vitamina D.

Nacionalna zaklada za psorijazu (NPF) objavljuje smjernice za modificiranje prehrane, ažurirane nedavno u studenom 2023. NPF navodi da "ne postoji dijeta koja će izliječiti psorijatičnu bolest, ali postoje mnogi načini na koje zdrava hrana može smanjiti ozbiljnost simptoma i igrati ulogu u smanjenju vjerojatnosti razvoja komorbiditeta."

Zdraviji izbor uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice i mliječne proizvode bez masnoće ili niske masnoće. Potrebno je uključiti nemasno meso, perad, ribu, grah, jaja i orašaste plodove. Pridržavanje mediteranske prehrane povezano je s nižom težinom psorijaze.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis (AD) je jedna od prototipskih bolesti povezanih s prehranom. Druga meta-analiza promatrala je randomizirana kontrolirana ispitivanja sinbiotika (kombinacije prebiotika i probiotika) za liječenje AD-a.

Ovi su istraživači otkrili da sinbiotici ne sprječavaju AD, ali mogu pomoći u liječenju kod odraslih i djece starije od 1 godine. Osim toga, sinbiotici su korisniji od probiotika u liječenju stanja, iako ne postoje usporedne studije. Osim toga, meta-analiza je također otkrila da sami prebiotici mogu smanjiti težinu AD-a.

U pregledu iz 2022. godine, istraživači su rangirali učinkovitost različitih dodataka prehrani za AD na temelju dostupnih dokaza. Otkrili su da je najveća korist povezana s dodatkom vitamina D, a slijede vitamin E, probiotici, ulje sjemenki konoplje, histidin i oolong čaj.

Rosacea

Čini se da rozaceju uzrokuju "sve zabavne stvari u životu" kao što su sunčeva svjetlost, alkohol, čokolada, začinjena hrana i kofein. Kod osoba s rosaceom mogu izazvati crvenilo lica, edem, žarenje i upalnu reakciju.

Određena hrana može aktivirati kožne receptore i senzorne neurone, koji mogu otpustiti neuropeptide koji djeluju na mastocite u krvi što dovodi do crvenila. Osovina koža-crijeva također može biti uključena, pokazuju dokazi.

Izvor: Medscape