x
x

Probiotici u liječenju atopijskog dermatitisa

  Matija Stipaničev, cand. med.

  13.12.2017.

Crijevne bakterije su pravi čuvari crijeva i važne su za pravilan rast tijela, imunitet i metabolizam. Poremećaji crijevne mikrobiote su povezani s brojnim stanjima i sindromima, uključujući upalne bolesti crijeva, alergijske bolesti, pretilost, metabolički sindrom. Nova studija objavljena u časopisu JAMA Dermatology pokazala je da korištenje probiotika može pomoći u liječenju atopijskog dermatitisa i smanjiti uporabu lokalnih kortikosteroida.

Probiotici u liječenju atopijskog dermatitisa
Nakon 12 tjedana ispitanici koji su uzimali probiotike imali su značajno manji SCORAD indeks i koristili su manje lokalnih kortikosteroida.

Španjolski znanstvenici su u randomiziranom, placebo-kontroliranom ispitivanju proučavali 50 djece u dobi od 4 do 17 godina s dijagnozom atopijskog dermatitisa umjerene težine i različitog trajanja bolesti. Iz ispitivanja su isključeni svi pacijenti koji su koristili sistemske imunosupresive u zadnja 3 mjeseca, antibiotike u zadnja 2 tjedna, pacijenti koje boluju od upalnih crijevnih bolesti (IBD) i pacijenti s bakterijskim infekcijama.

Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina je tijekom 12 tjedana morala svakodnevno uzimati kapsulu probiotika (milijardu CFU, Bifidobacterium lactis CECT 8145, B longum CECT 7347, i Lactobacillus casei CECT 9104 uz maltodekstrin kao pomoćna tvar). Druga skupina je dobivala placebo (samo maltodekstrin).

Nakon 12 tjedana analizirano je trajanje terapije lokalnim kortikosteroidima i SCORAD indeks koji mjeri ozbiljnost simptoma atopijskog dermatitisa, a u obzir uzima objektivne i subjektivne simptome. Skupina koja je uzimala probiotike imala je 83% manju vrijednost SCORAD indeksa u odnosu na kontrolnu skupinu (-24%). Nadalje, skupina koja je uzimala probiotike koristila je kraće i  manje lokalnih kortikosteroida u razdobljima pogoršanja bolesti (161/2084 ukupnih dana liječenja [7.7%])  u odnosu na kontrolnu skupinu (220/ 2032 ukupnih dana liječenja [10.8%]).  

Uzimajući u obzir moguće nuspojave nekih terapija za atopijski dermatitis poput lokalnih kortikosteroida, siguran i jeftin dodatak terapiji u obliku probiotika je zasigurno dobrodošao.