x
x

Utjecaj pametnih telefona na studente u Republici Hrvatskoj

  06.12.2023.

Uporaba pametnih telefona postala je sveprisutna među svim generacija, a sve je učestalija i među studentskom populacijom. Vrlo se rijetko može pronaći student koji ne posjeduje mobilni (pametni) telefon. Mobilni su (pametni) telefoni kod većine ispitanika zamijenili mnoge aktivnosti koje su ranije odrađivane pomoću stolnih računala, prijenosnih računala, tableta i ostalih elektroničkih uređaja (rad s elektroničkom poštom, pretraživanje informacija na internetu, pristup društvenim mrežama i dr.).

Utjecaj pametnih telefona na studente u Republici Hrvatskoj

Većina je populacije zamijenila i klasične budilice pametnim telefonima (nerijetko se pametni telefoni nalaze na noćnim ormarićima, a kod nekih ispitanika i na krevetu) te se upravo kod većine populacije koja posjeduje pametni telefon jutarnje buđenje veže uz prvu jutarnju aktivnost uporabe pametnoga telefona (pregledavanje vijesti, pregledavanje obavijesti na društvenim mrežama i druge aktivnosti).

Uporaba pametnih telefona tijekom noći, kada bi trebalo odvojiti vrijeme za odmor i san, većina studenata provodi za svojim mobilnim telefonima i time remete svoj biološki ritam spavanja i buđenja (cirkardijalni ritam) koji je od iznimne važnosti za ljudsko zdravlje.

U tu svrhu izrađen je anketni upitnik koji je proveden među studentskom populacijom na uzorku od 267 studenata u Hrvatskoj tijekom 2020./2021. akademske godine. Istraživanjem se htjelo ispitati koriste li ispitanici i koliko pametne telefone neposredno prije odlaska na spavanje, tijekom noći, neposredno prije buđenja, koriste li pametni telefon kao budilicu te bude li se ujutro umorni.

Dobiveni su rezultati pokazali da pametni telefon neposredno prije spavanja koristi ukupno 81,9 % ispitanika, od čega najviše ispitanika u dobi od 20 do 25 godina, njih ukupno 51,7 %. Neposredno nakon buđenja 78,5 % ispitanika na pametnom telefonu pregledava obavijesti, sadržaje i poruke. Ukupno 43 % ispitanika ujutro se često bude umorno, a 39,7 % ujutro teško prati nastavu. Izračunata je matrica korelacije između varijabli Koristim pametni telefon neposredno prije odlaska na spavanje i Tijekom noći pametni telefon nalazi se u mojoj neposrednoj blizini (r = .544, p= .000< .01); Tijekom noći ponekad me probudi zvuk poruka, obavijesti na društvenim mrežama i Kada se probudim tijekom noći, pregledavam sadržaje na pametnom telefonu (r = .489, p= .000 < .01 ) i između varijabli Često se ujutro probudim umoran i Ujutro teško pratim nastavu.

Uporaba pametnih telefona neposredno prije spavanja i tijekom noći remeti san, a ujutro se javlja umor. Moguće je zaključiti da je praćenje nastave otežano, a samim time i koncentracija studenata je lošija.

Maja Ružić-Baf, Sandra Kadum, Mario Dumančić