x
x

Važnost procjene nutritivnog statusa bolesnika s kolorektalnim karcinomom

  03.09.2023.

Nutritivni status bolesnika znatno utječe na ishod liječenja bolesnika s CRC-om. Brojna istraživanja dokazuju pozitivne učinke određenih obrazaca prehrane i načina života na prevenciju CRC-a, dok je malo spoznaja o utjecaju nutritivnog statusa i dijetoterapije na tijek liječenja.

Važnost procjene nutritivnog statusa bolesnika s kolorektalnim karcinomom

Kolorektalni karcinom (engl. Colorectal Cancer, CRC) je treći najčešći maligni tumor na svijetu. Procjenjuje se da 10-20 % pacijenata oboljelih od karcinoma umire zbog posljedica pothranjenosti, a ne zbog samog karcinoma.

Nutritivni status bolesnika znatno utječe na ishod liječenja bolesnika s CRC-om, bez obzira na to je li riječ o pothranjenosti, gubitku potporne mišićne mase, normalnoj ili prekomjernoj tjelesnoj masi. Problemi s prehranom trebaju se uzeti u obzir i rješavati od vremena postavljanja dijagnoze, kirurškog liječenja te paralelno s antineoplastičnim liječenjem (kemoterapija, imunoterapija i endokrina terapija) i radioterapijom. Pri tom je važno imati multidisciplinarni tim jer postupci uključuju procjenu statusa validiranim probirnim upitnicima na malnutriciju NRS 2002 (engl. Nutritional Risk Screening 2002) i sarkopeniju SARC-F (engl. Strength, assistance with walking, rising from a chair, climbing stairs and falls), mjerenje mišićne snage i funkcije dinamometrijom šake, analizu sastava tijela bioelektričnom impedancijom, procjenu prehrambenih navika i unosa hrane te savjetovanje o prehrani.

Studije daju ohrabrujuće rezultate u primjeni fitonutrijenata zelenog čaja, ekstrakta kvercetina, omega-3 masnih kiselina, probiotika, prebiotika, prehrambenih vlakana i orašastih plodova zahvaljujući njihovim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Osnovni princip periopeartivne dijetoterapije je adekvatnim namirnicama smanjiti ili spriječiti pojavu nutritivnih deficita i komplikacija koje se povećavaju promjenom nutritivnog statusa, dok u poslijeoperacijskoj i terapijskoj fazi liječenja pozitivno utjecati na bolesnikov oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima.

Irena Martinis, Jelena Pugelnik, Mirna Šporčić