x
x

HALMED i HFD u kampanji prijava sumnji na nuspojave: Svaka prijava je važna!

  03.11.2020.

HALMED u suradnji s HFD-om provodi kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova

HALMED i HFD u kampanji prijava sumnji na nuspojave: Svaka prijava je važna!

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD) danas započinje s provedbom kampanje o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova. Kampanja se odvija putem društvenih mreža HFD-a od 2. do 8. studenog 2020. godine u sklopu petog po redu Tjedna svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave. Poruka ovogodišnje kampanje je "Svaka prijava je važna!". Cilj je ukazati na važnost prijavljivanja svake sumnje na nuspojavu, čime pacijenti i zdravstveni radnici pridonose sigurnijoj primjeni lijekova za sve. U provedbi kampanje popraćene kao #MedSafetyWeek ove godine sudjeluju regulatorna tijela i drugi dionici iz čak 75 država Europske unije i svijeta.

Lijekovi koji su odobreni za stavljanje u promet sigurni su, djelotvorni i odgovarajuće kakvoće, no uz njihovu primjenu mogu se javiti nuspojave. Teško je predvidjeti kod koga će se nuspojava javiti, stoga svaka nova prijava sumnje na nuspojavu lijeka pomaže u procesu prikupljanja podataka koji omogućuju bolje razumijevanje sigurnosnog profila lijeka te propisivanje i uzimanje lijekova na najsigurniji mogući način.

Pozivamo zdravstvene radnike i pacijente da prijave svaku sumnju na nuspojavu lijeka i na taj način aktivno pridonesu praćenju i očuvanju sigurnosti primjene lijeka. Pacijenti, odnosno roditelji i skrbnici, o sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva trebaju obavijestiti liječnika, ljekarnika ili drugog zdravstvenog radnika s kojim su došli u doticaj, a svaku sumnju na nuspojavu mogu prijaviti i izravno HALMED-u na neki od sljedećih načina: putem mobilne aplikacije HALMED (App Store, Google Play), putem on-line aplikacije ili slanjem ispunjenog obrasca e-poštom, poštom ili telefaksom.

Praćenjem nuspojava pacijentima u Republici Hrvatskoj neprekidno se osiguravaju kvalitetni i sigurni lijekovi te se izravno pridonosi zaštiti javnoga zdravlja, kao i zdravlja svakog pojedinog pacijenta koji lijek primjenjuje.