x
x

Potvrđen utjecaj željeza na kognitivne funkcije

  22.02.2020.

Rezultati studije objavljene u časopisu Journal of Neuroscience pokazuju da željezo prisutno u moždanom tkivu može igrati ulogu u poboljšanju kognitivne funkcije kod adolescenata i odraslih osoba s neurodegenerativnim bolestima.

Potvrđen utjecaj željeza na kognitivne funkcije
Utvrđeno je kako uzimanje željeza u obliku dodatka prehrani poboljšava kognitivne funkcije adolescenata s dijagnosticiranim nedostatkom.

Pregledani su nalazi magnetske rezonance (MRI) više od 1500 ispitanika dobi od 8 do 24 godine. Istraživači su analizirali razinu željeza pomoću skeniranja mozga, usredotočujući se na bazalni ganglij, dio mozga koji je odgovoran za motoričku kontrolu

Otkrili su da se razina željeza u mozgu u bazalnim ganglijima neprestano povećava tijekom razvoja i, u dvije moždane podregije, nastavlja rasti u odrasloj dobi. Također, smanjene vrijednosti željeza u mozgu u jednoj podregiji bile su povezane s oslabljenim izvedbama kognitivnih zadataka koji uključuju rasuđivanje i prostornu obradu. 

Rezultati ukazuju da je željezo neophodno za postizanje zdravog kognitivnog razvoja. Atipična koncentracija željeza u bazalnim ganglijima povezana je s neurodegenerativnim poremećajima starenja i kognitivnog deficita, navode znanstvenici.

Međutim, standardni razvoj koncentracije željeza u mozgu tijekom adolescencije i povezanost s kognitivnim funkcijama su manje shvaćeni. Iako su niske vrijednosti željeza u bazalnim ganglijima tijekom ranog života povezane s kognitivnim oštećenjem, istraživači nisu sigurni kako se te vrijednosti mijenjaju tijekom razvoja.

Daljnje studije mogle bi rezultirati uvođenjem željeza kao dodatka prehrani u slučajevima atipičnog kognitivnog razvoja kao jedne od mogućnosti liječenja. Autori ističu kako su potrebna daljnja ispitivanja za procjenu uzdužnog utjecaja željeza na kognitivnu aktivnost i razvoj mozga, dodajući da je utvrđeno kako uzimanje željeza u obliku dodatka prehrani poboljšava kognitivne funkcije adolescenata s dijagnosticiranim nedostatkom. Napominju kako rezultati ističu prijelaz iz adolescencije u odraslu dob kao razdoblje dinamičkog sazrijevanja koncentracije željeza u tkivu u bazalnim ganglijama. 

Izvor: Vitamini.hr