x
x

Feroptoza - veza između biologije željeza, starenja i COVID-19?

  02.09.2022.

Teški oblik COVID-19 češći je u starijih osoba i iako može uključivati razne izvanplućne manifestacije, prvenstveno je prisutna respiratorna disfunkcija, što uključuje i dishomeostazu željeza.

Feroptoza - veza između biologije željeza, starenja i COVID-19?

Proces starenja karakterizira kronično proupalno stanje blažeg tipa, a COVID-19 jaka akutna upala, što rezultira promjenama u metabolizmu željeza. Novi, o željezu ovisan oblik programirane stanične smrti, feroptoza, povezan je s dishomeostazom željeza.

Glavne značajke feroptoze uključuju intracelularno preopterećenje željezom, inhibiciju staničnog GSH / GPX4 sustava i nakupljanje spojeva reaktivnih lipida.

Kliničke manifestacije COVID-19 i promjene tijekom starenja uključuju smanjenje GSH, inaktivaciju GPX4, promjene markera metabolizma željeza kao i markere pojačane peroksidacije lipida. Stoga postoji mogućnost da SARS-CoV-2 može uzrokovati feroptotičku smrt stanica pluća, ali i stanica drugih organa.

Ovaj pregledni rad objavljen u Radu, časopisu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, razmatra molekularne mehanizme feroptoze, njihov odnos s procesom starenja i patogenezom COVID-19, te razmatranje feroptoze kao čimbenika koji povezuje starenje i patogenezu COVID-19.

Ivana Čepelak, Slavica Dodig