x
x

Učinak kave na mozak nadilazi kofein

  11.07.2023.

Postoji široko rasprostranjeno očekivanje da kava pojačava budnost i psihomotorne performanse. Stjecanjem dubljeg razumijevanja mehanizama koji leže u osnovi ovog biološkog fenomena, utire se put istraživanju čimbenika koji mogu utjecati na njega, pa čak i istraživanju potencijalnih prednosti tih mehanizama.

Učinak kave na mozak nadilazi kofein
Pojedinci su pokazali povećanu spremnost za radne zadatke, bili su osjetljiviji i pažljiviji na vanjske podražaje nakon ispijanja kave.

Znanstvenici  sa University of Minho, Braga, Portugal su istraživali neurobiološki učinak ispijanja kave na povezanost mozga pomoću funkcionalne magnetske rezonancije (fMRI) u stanju mirovanja. Studija je objavljena online 28. lipnja u Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Regrutirali su 47 općenito zdravih odraslih osoba (prosječna dob 30; 31 žena) koje su redovito pile minimalno jednu šalicu kave dnevno. Sudionici su se suzdržavali od jela ili pijenja napitaka s kofeinom najmanje 3 sata prije podvrgavanja fMRI-u.

Kako bi se ispitao specifičan učinak unosa kave s kofeinom, 30 redovnih konzumenata kave (prosječna dob 32; 27 žena) dobilo je toplu vodu koja je sadržavala istu količinu kofeina, ali nisu dobili kavu.

Istraživači su proveli dva fMRI skeniranja – jedno prije i jedno 30 minuta nakon ispijanja kave ili vode s kofeinom.

I ispijanje kave i ispijanje običnog kofeina u vodi doveli su do smanjenja funkcionalne povezanosti mreže zadanog načina rada mozga, koja je obično aktivna tijekom samorefleksije u stanjima mirovanja.

Ovo otkriće sugerira da je konzumacija kave ili kofeina povećala spremnost pojedinaca za prijelaz iz stanja mirovanja u uključivanje u aktivnosti povezane sa zadacima, primjećuju istraživači.

Međutim, ispijanje šalice kave također je potaknulo povezanost u višoj vizualnoj mreži i desnoj izvršnoj kontrolnoj mreži, koji su povezani s radnom memorijom, kognitivnom kontrolom i ponašanjem usmjerenim ka cilju – nešto što se nije dogodilo pijenjem vode s kofeinom.

Jednostavno rečeno, pojedinci su pokazali povećanu spremnost, bili su osjetljiviji i pažljiviji na vanjske podražaje nakon ispijanja kave, navode autori.

S obzirom na to da su se neki od učinaka kave također pojavili samo s kofeinom, možemo pretpostaviti da i drugi napici s kofeinom mogu imati slične učinke.

Ipak, određeni učinci bili su specifični za ispijanje kave, vjerojatno pod utjecajem čimbenika kao što su izrazita aroma i okus kave ili psihološka očekivanja povezana s konzumiranjem ovog napitka.

Istraživači navode da bi opažanja mogla dati znanstvenu osnovu za opće uvjerenje da kava povećava budnost i kognitivno funkcioniranje. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se učinci kofeina razlikovali od ukupnog iskustva ispijanja kave.