x
x

Hemokromatoza

  11.12.2022.

Hemokromatoza obuhvaća skupinu nasljednih poremećaja koji mogu uzrokovati preopterećenje željezom što primarno utječe na jetru i zglobove, a razvija se zbog poremećaja u radu ključnog hormona hepcidina. Hepcidin je odgovoran za regulaciju željeza u jetri zbog povećanih zaliha željeza.

Hemokromatoza

Zašto nastaje hemokromatoza?

Hemokromatozu uzrokuje nekoliko genetskih poremećaja koji dovode do mutacija u regulatornim komponentama sinteze hepcidina i do gubitka funkcije. Uzrok 95% slučajeva hemokromatoze je homozigotna mutacija u HFE (hemostatski regulator željeza; kromosom 6p22.2, egzon 4, c.845G→A, rs1800562), koja rezultira supstitucijom p.C282Y i naziva se HFE hemokromatoza

Je li hemokromatoza jednako česta i kod muškaraca i kod žena?

Homozigotnost za p.C282Y je povezana s komplikacijama koja može nastati kod 40% muškaraca i 13% žena. Varijabilna biokemijska i klinička penetracija najvjerojatnije je posljedica višestrukih genetskih i okolišnih modifikatora bioraspoloživosti željeza, transporta i opterećenja. Muškarci su vjerojatno izloženi većem riziku od žena zbog izostanka zaštitnih učinaka menstruacije i trudnoće ili razlika u apsorpciji željeza povezanih s hormonima.

Je li rizik od pojave raka kod hemokromatoze ograničen na primarni rak jetre?

Najčešće kliničke manifestacije hemokromatoze su bolesti jetre (uznapredovala jetrena fibroza ili ciroza i primarni karcinom jetre) i artritis. Ozljeda tkiva povezana s oksidativnim stresom odgovorna je za patogenezu bolesti. Rizik od bolesti jetre značajno je povećan kod muškaraca i to osobito onih s faktorom 4,3, za p.C282Y homozigote. Rizici od artritisa i raka debelog crijeva su udvostručeni, a rizici od upale pluća i šećerne bolesti povećani su za faktor 1,5. Među ženama koje su homozigotne za p.C282Y, rizici od raka debelog crijeva i raka dojke su udvostručeni, a rizik od artritisa je povećan za faktor 1,3, u usporedbi sa ženama koje nemaju HFE varijante. Iako nije jasno jesu li predispozicije za kolorektalni rak i rak dojke povezane s HFE-om ili željezom, epidemiološka opažanja pokazuju da je povišenje željeza faktor rizika za rak dojke.

Kako liječimo hemokromatozu?

Dokazano je da liječenje dovodi do kliničkog poboljšanja i to kod osoba s hemokromatozom koje imaju povišene razine feritina u serumu. Glavno uporište liječenja je flebotomija; ograničenje unosa željeza hranom nudi malo ili nimalo koristi u rutinskom liječenju.

Liječenje se sastoji od tjedne flebotomije dok se ne postigne ciljna razina feritina u serumu od 50 do 100 μg po litri. Nakon toga se provodi terapija održavanja kako bi se stabilizirala ciljna razina feritina u serumu. Najčešće to zahtijeva flebotomiju tri puta mjesečno, ali potrebna učestalost je vrlo varijabilna i treba ju individualizirati. Liječenje smanjuje umor, poboljšava kogniciju i smanjuje fibrozu jetre.

Nema jasnih dokaza da terapija flebotomijom smanjuje rizik od primarnog karcinoma jetre, da može ublažiti već postojeći artritis ili da je učinkovita u liječenju šećerne bolesti izazvane hemokromatozom ako ciroza ne postoji.

Za osobe kod kojih je rutinska flebotomija povezana s neprihvatljivim nuspojavama, postoji nekoliko alternativa. Eritrocitafereza selektivno iscrpljuje masu crvenih krvnih zrnaca i potrebno je manje epizoda liječenja nego kod rutinske flebotomije. Alternativno, može se razmotriti kelacijska terapija.