x
x

Roditelji najčešće nisu svjesni suicidalnih misli svojih adolescenata

  15.01.2019.

Roditelji najčešće nisu svjesni suicidalnih misli svojih adolescenata, a sami adolescenti najčešće poriču suicidalne ideje svojim roditeljima, zaključak je rada objavljenom u časopisu Pediatrics.

Roditelji najčešće nisu svjesni suicidalnih misli svojih adolescenata

U istraživanje je uključen uzorak od 5100 adolescenata iz zajednice u dobi od 11 do 17 godina. Adolescenti su odgovarali na pitanja jesu li ikada razmišljali o oduzimanju vlastitog života (suicidalne ideje) ili su imali ponavljajuće misli o smrti. Roditelji su odgovarali na ista pitanja o svojim adolescentima.

Oko 8% adolescenata je odgovorilo da su imali suicidalne misli, a roditelji nisu toga bili svjesni u polovini slučajeva. Dodatno je 15% adolescenata izvijestilo o povratnim mislima o smrti, a roditelji su toga bili svjesni u samo 25% slučajeva. Osobito se to odnosilo na mlađe adolescente. U polovice ispitanika adolescenti su poricali roditeljske izvještaje o suicidalnosti.

Istraživači su naglasili da rutinski probiri nisu dovoljni u otkrivanju samoubilačkih namjera adolescenata. Potrebna je hitna kontinuirana edukacija primarnih pedijatara kako napraviti evaluaciju i kako se nositi sa suicidalnim idejama adolescenata te kako prikupljati takve informacije iz različitih izvora.

VEZANI SADRŽAJ > <