x
x

Digitalno samoozljeđivanje kod mladih povezano je sa suicidalnim mislima

  05.09.2022.

Adolescenti koji se digitalno samoozljeđuju imaju povećanu vjerojatnost razvoja suicidalnih misli i pokušaja samoubojstva.

Digitalno samoozljeđivanje kod mladih povezano je sa suicidalnim mislima

Adolescenti koji sudjeluju u anonimnom online objavljivanju negativnog sadržaja o sebi, koji te objave šalju i dijele pod lažnim profilima, imaju veću vjerojatnost da će prijaviti suicidalne misli i pokušaje samoubojstva, objavljeno je u časopisu Child and Adolescent Mental Health. 

Justin W. Patchin sa Sveučilišta Wisconsin-Eau Claire i njegovi suradnici prikupili su podatke iz nacionalnog uzorka od 4972  učenika srednjih i srednjih škola 2019. u SAD-u. Učenike su anketirali kako bi procijenili je li angažman u dva različita pokazatelja digitalnog negativnog sadržaja o samima sebi bio povezan sa suicidalnim mislima i pokušajima suicida u protekloj godini.

Istraživači su otkrili da je uključenost u negativno digitalno objavljivanje o samima sebi što je poznato kao digitalno samoozljeđivanje povezano s peterostrukim do sedmostrukim povećanjem, odnosno s deveterostrukim do 15-strukim povećanjem vjerojatnosti prijavljivanja suicidalnih misli, odnosno pokušaja samoubojstva.

Istraživači su istaknuli da je jasno da mladi koji sudjeluju u digitalnom samoozljeđivanju imaju mnogo veću vjerojatnost da će razmišljati o suicidu ili pokušati samoubojstvo u usporedbi s vršnjacima koji ne sudjeluju u objavi takvih negativnih sdržaja o sebi i to kroz lažne profile. Kada se uzme u obzir značajan porast tuge i besmisla među adolescentima u SAD-u u posljednjih 10 godina, ovo istraživanje je samo potvrda pogoršanja mentalnog zdravlja među adolescentima.

VEZANI SADRŽAJ > <