x
x

Svjetski dan prevencije samoubojstava 2023.

  10.09.2023.

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna. Obilježavanje je započelo još 2003. godine na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (International Association for Suicide Prevention – IASP) i Svjetske zdravstvene organizacije.

Svjetski dan prevencije samoubojstava 2023.

Svjetski dan prevencije samoubojstava ima za cilj usmjeriti pozornost na problem samoubojstava, smanjiti stigmu i podići svijest među organizacijama, vladama i javnošću, dajući jedinstvenu poruku da se samoubojstva mogu spriječiti.

Samoubojstvo je veliki javnozdravstveni problem s dalekosežnim društvenim, emocionalnim i ekonomskim posljedicama. Procjenjuje se da trenutno u svijetu postoji više od 700 000 samoubojstava godišnje, a znamo da svako samoubojstvo duboko pogađa mnogo više ljudi.

„Stvarajmo nadu djelovanjem” trogodišnja je tema Svjetskog dana prevencije samoubojstava od 2021. do 2023. godine. Ova tema služi kao snažan poziv na akciju i podsjetnik da postoji alternativa samoubojstvu i da svojim djelovanjem možemo potaknuti nadu i ojačati prevenciju.

Stvaranjem nade i djelovanjem možemo signalizirati ljudima koji imaju suicidalne misli da postoji nada te da nam je stalo i da ih želimo podržati. Također sugerira da naši postupci, bez obzira koliko bili veliki ili mali, mogu dati nadu onima koji se bore.

Na kraju, kao podsjetnik prevencija samoubojstva je prioritet javnog zdravstva i potrebne su hitne mjere kako bi se smanjile stope smrtnosti od samoubojstava. WHO će nastaviti raditi sa svojim partnerima kako bi podržao zemlje da poduzmu konkretne mjere u tom smjeru.