x
x

Mliječna staza 2022: prijavljeno 6000 sudionika

  09.09.2022.

Problemi mentalnog zdravlja značajan su, ali često zanemaren uzrok patnje koji ometa zdravlje i obrazovanje djece i mladih te njihovu sposobnost da ostvare svoj puni potencijal. Kako bi potaknuo pozitivne promjene, UNICEF pokreće kampanju za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u sklopu koje će se održati i humanitarna utrka Mliječna staza 2022.

Mliječna staza 2022: prijavljeno 6000 sudionika
Za utrku je već prijavljeno oko 6000 sudionika.

Utrka će biti nacionalna i tijekom 10 dana će, uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo, na tisućama staza okupljati sudionike iz svih dijelova Hrvatske oko zajedničkog cilja. Prikupljenim sredstvima na utrci UNICEF će podržati provedbu programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama PoMoZi Da, koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.  

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, polovica svih mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine, a tri četvrtine do sredine dvadesetih godina. Procjenjuje se da u Hrvatskoj više od 44.000 adolescenata (11,5%) u dobi 10 do 19 godina ima problema s mentalnim zdravljem.   

Uz podršku stručnjaka, djeci i mladima važno je osigurati i podršku odraslih u njihovom svakodnevnom okruženju. Učitelji i nastavnici osobe su s kojima učenici, uz vršnjake, provode najviše vremena tijekom boravka u školi. Oni mogu biti prvi koji će primijetiti da učenici imaju probleme mentalnog zdravlja, no vrlo često, ne znaju što učiniti. Prema istraživanju HZJZ-a:

  • 98% odgojno-obrazovnih djelatnika spremno je potražiti pomoć za učenike s problemima mentalnoga zdravlja, 

  • ali se većina njih osjeća nesigurnima (71%) u vlastite sposobnosti pružanja podrške.  

Istraživanja ukazuju na potrebu da se unaprijede vještine podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama, a posebno je važno osigurati je u potresima pogođenim područjima gdje djeca i mladi još uvijek osjećaju posljedice proživljenih traumatskih iskustava. 

Sredstva prikupljena donacijama uložiti će se:

  • Osposobljavanje učitelja, nastavnika i drugog stručnog osoblja u školama i đačkim domovima za prepoznavanje problema mentalnog zdravlja kod djece i mladih te pružanje psihološke prve pomoći i podrške  

  • Osposobljavanje novih voditelja edukacija za učitelje, nastavnike i drugo stručno osoblje u školama, u cilju održavanja provedbe programa na cjelokupnom teritoriju Hrvatske 

  • Unaprjeđivanje kompetencija voditelja u području pomoći djeci i mladima koji razmišljaju o suicidu  

  • Razvoj edukacije s fokusom na nošenje djece i mladih s traumama 

Procjenjuje se da će ulaganjem u razdoblju nakon Mliječne staze 2022:   

  • za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika   

  • direktne koristi imati više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola  

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 2022. odvijat  će se na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom 10 dana, od 9. do 18. rujna. Uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo, djeca, mladi, obitelji, trkači, udruge, klubovi i svi ostali hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima te svojim porukama podrške i donacijama pomoći će podići svijest o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih te podržati poboljšanje brige za mentalno zdravlje djece i mladih u Hrvatskoj.